Raed Arafat, precizări despre carantinarea Bucureștiului și campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Carantinarea Bucureștiului și viitoarea campanie de vaccinare împotriva coronavirusului au fost teme despre care șeful DSU Raed Arafat a făcut precizări într-un interviu televizat.

Raed Arafat, precizări despre carantinarea Bucureștiului și campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Raed Arafat a vorbit pentru Digi24 despre carantinarea Bucureștiului și despre campania de vaccinare împotriva coronavirusului, care va începe și în România odată cu achiziția la nivel european, estimată pentru finalul anului.

Legat de vaccin, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre necesitatea transparenței în comunicarea legată de campania de vaccinare. „Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vrea să facă vreun rău populației. Achiziția vaccinului anti-Covid este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme. Nici un medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore”.

Arafat a și declarat că se va vaccina, atunci când îi va veni rândul: „În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție”.

Înainte de a trece la subiectul presant despre carantinarea Bucureștiului, Arafat a fost întrebat și cum funcționează vaccinul și a explicat că e necesar ca 70% din populație să fie vaccinată, iar până atunci măsurile de prevenire vor funcționa în paralel. „După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”.

Raed Arafat despre carantinarea Bucureștiului

„În București nu este carantină pentru că nu luăm doar cifra, adică incidența, sunt mai multe lucruri pe care DSP le ia în considerare. La acest moment, sunt măsuri luate pentru rata de peste 3 la mie”, a declarat șeful DSU. Acesta a spus și că măsurile de carantinare a localităților din Ilfov ar putea avea un impact asupra incidenței infecțiilor din Capitală, astfel că încă nu se întrevede carantinarea Bucureștiului. „Ilfov a decis să ia o măsură care va avea impact și asupra Bucureștiului. Nu am toate datele să pot să vă spun. Carantinarea se aplică după ce se face un punctaj”, a mai explicat Raed Arafat.

Propunerea pentru carantinarea Bucureștiului o face DSP-ul, a precizat oficialul, și nu este o decizie dictatorială a unei persoane. Declarațiile lui Arafat au venit în contextul în care rata de infectare în București a ajuns la 6.61, reprezentând a cincea zi consecutivă de creștere.

Citește și:
Cine are prioritate în campania de vaccinare? Controversă după apariția unui document care arată că angajații din ministere vor fi vaccinați înaintea populației generale

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet