Raed Arafat, atac dur la adresa celor care nu respectă regulile de distanțare socială: „Impactul lor va fi asupra vieții celorlalți”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit într-o emisiune televizată despre impactul pe care cetățenii care nu respectă regulile impuse de autorități îl au asupra sistemului sanitar.

Raed Arafat, atac dur la adresa celor care nu respectă regulile de distanțare socială: „Impactul lor va fi asupra vieții celorlalți”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit într-o emisiune la Digi 24 despre modul în care pe care cetățenii care nu respectă regulile impuse de autorități au un efect negativ asupra sistemului sanitar, dar și asupra sănătății celor din jurul lor.

„Singura problemă majoră a acestei pandemii este impactul pe care îl are asupra sistemului sanitar, presiunea pe care o creștere mare de cazuri pe termen scurt o poate pune pe secțiile de terapie intensivă„, când se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează. „Asta ne sperie cel mai mult (…) Aici intervine triajul. Sună cinic, dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse”, a punctat Raed Arafat, invitat la Digi24. „Iar domnul care urla în piață că libertatea este mai importantă decât viața nu cred că o poate spune și în fața familiilor care vor suferi pierderea celor dragi sau a medicilor care vor fi nevoiți să ia asemenea decizii”, a arătat șeful DSU.

Raed Arafat a mai precizat că România acum se află la un moment de răscruce, „un moment care necesită o atenție mare și toată lumea trebuie să dea dovadă de înțelepciune deoarece, dacă situația se va înrăutăți, se va ajunge din nou la amânarea internărilor și intervențiilor pentru persoanele cu alte boli care nu sunt cazuri grave”. Șeful DSU a confirmat faptul că starea de alertă va fi prelungită, printr-o decizie ce va fi aprobată vineri, pentru că”altfel, ar înseamna că suntem într-o situație de normalitate, ceea ce desigur nu este cazul”, a explicat Raed Arafat.

„Este un moment care necesită o atenție mare și necesită o reacție, mai ales o înțelegere din partea populației și aici am mai spus acest lucru și îl mai spun: să lase la o parte toate manipulările și poveștile. Ultima care mi-a plăcut foarte mult, cu unul care urla în Piața Victoriei că libertatea este mai presus decât viața. Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața, dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia. Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple, dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra vieții celorlalți. (…) Mă întorc la domnul care urla că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație, nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație (de a alege pe cine salvează – n.r.). Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a conchis Raed Arafat.

Șeful DSU a povestit că a căutat pe Google „individual right” tocmai pentru a documenta această situație și a găsit un caz din 1905, când un cetățean american a refuzat să se vaccineze împotriva variolei și instanța supremă de atunci a Statelor Unite a decis că nu, nu e dreptul lui să refuze. „Deci, se pare că această problemă nu este o problemă care a apărut azi, cu covid, a fost o problemă și cu gripa spaniolă, și cu variolă. Oamenii întotdeauna au vrut să refuze și să spună nu mă interesează, dar problema este că în această situație, tu nu refuzi un lucru care se răsfrânge numai asupra ta, tu de fapt pui în risc viața altora”, a arătat Raed Arafat, citat de Digi24.

Citește și:
STUDIU: Noul coronavirus se poate răspândi în interior la o distanță mult mai mare decât am crezut până acum

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet