Raed Arafat trage un semnal de alarmă cu privire la recordul de noi cazuri de coronavirus

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a vorbit într-o intervenție televizată despre creșterea constantă a numărului de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus.

Raed Arafat trage un semnal de alarmă cu privire la recordul de noi cazuri de coronavirus

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a vorbit într-un interviu acordat Antena 3 despre creşterea constantă a numărului de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus, lucru care pune presiune pe sistemul sanitar, în special pe secțiile de Terapie Intensivă.

Spitalele din România fac față cu greu numărului mare de cazuri zilnice de coronavirus, a atras atenția Raed Arafat, în condițiile în care sâmbătă a fost depăşit pragul de 60.000 de cazuri de la începutul crizei de COVID-19.

Cel mai mare număr de cazuri zilnice de COVID-19 a fost înregistat vineri, 7 august: 1.378 de cazuri noi, aspect care constituie un real motiv de îngrijorare atât pentru autorități, medici, cât și pentru noi toți.

„Noi acum suntem undeva pe la 1.100-1.300 de cazuri zilnice. Am depășit și 1.350, am avut un nou record săptămâna trecută. Impactul acestor cazuri este pe secțiile de Terapie Intensivă. Ne-am confruntat inclusiv cu situații-limită, unde a fost nevoie să mutăm pacienți de la unități sanitare care nu mai aveau cum să-i primească sau să-i asiste în alte zone unde existau locuri libere”, a declarat Raed Arafat. Şeful DSU a mai precizat că acest lucru s-a întâmplat foarte rar în perioada stării de urgență, dar că acum este deja la ordinea zilei.

Raed Arafat a mai precizats că s-au luat deja primele măsuri în acest sens şi au fost suplimentate locurile la Terapie Intensivă în București: „Există acțiuni ca să suplimentăm și mai mult în Capitală. S-au suplimentat în Mureș, în Cluj, la Brașov urmează să se deschidă către sfârșitul lunii o secție modulară cu mai multe locuri pentru pacienți la ATI”.

Arafat a vorbit și despre reticența populației cu privire la gravitatea situației cauzate de pandemia de coronavirus, precizând că nu doar România se confruntă cu un număr ridicat de persoane care ignoră măsurile de distanțare socială, ci este o situație întâlnită în întreaga lume.

„Nu putem spune că s-a pierdut controlul pandemiei, dar noi ne confruntăm cu o situație de lungă durată. Nu e o situație obișnuită. Când ai un accident mare, durata e mică, reacția e rapidă și se termină. Aici suntem deja de câteva luni de zile. E normal să apară multe tentative de a ataca părerile specialiștilor, de a contesta deciziile autorităților.

Acest lucru a apărut în toată lumea. Nu înseamnă că s-a pierdut situația de sub control. Înseamnă că în viitor trebuie comunicat mai intens și poate schimbat modul de comunicare către populație, astfel încât populația să înțeleagă că ce se face este în interesul și beneficiul lor. E o situație cu care se confruntă toate țările lumii. Unele ceva mai mult decât altele. Depinde de cât de pregătită e populația să ia în serios sau nu anumite informații”, a declarat Arafat la Antena 3.

Citește și:
Raed Arafat nu exclude măsuri drastice, care să restrângă evoluția epidemiei de coronavirus

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet