Probleme cardiace observate la pacienții care se recuperează după Covid-19

Pacienții cu Covid-19 ar dezvolta probleme cardiace permanente, afirmă medicii din Frankfurt, citați de publicația medicală JAMA Cardiology.

Probleme cardiace observate la pacienții care se recuperează după Covid-19

Noi probleme cardiace au fost descoperite în rândul pacienților care se recuperează după ce au fost infectați cu noul coronavirus, arată Reuters, citând JAMA Cardiology, jurnalul medical al Asociației Americane a Medicilor.

Astfel, mai mult de trei sferturi dintre convalescenții după Covid-19 ar dezvolta probleme cardiace, mai exact, deficiențe ale mușchiului care sunt vizibile în investigațiile realizate cu rezonanță magnetică (RMN). Medicii germani care au făcut observațiile și și-au raportat concluziile pentru publicația JAMA Cardiology afirmă că, în cazul unora dintre acești pacienți, inima poate avea probleme serioase, ca parte a simptomelor bolii Covid-19, cauzată de noul coronavirus, Sars-Cov-2.

Dr. Valentina Puntmann, de la University Hospital Frankfurt, a declarat pentru Reuters că dintre 100 de pacienți cu vârste cuprinse între 43 și 53 de ani, o „majoritate considerabilă”, adică 78 de pacienți, au suferit probleme cardiace, mai exact, au avut parte de inflamarea mușchiului cardiac și a țesuturilor adiacente.

67 dintre acești pacienți s-au recuperat acasă, în vreme ce 33 dintre ei au necesitat spitalizare. Jumătate dintre foștii pacienți cu Covid-19 care au arătat probleme cardiace au fost studiați cu ajutorul echipamentelor RMN la mai bine de două luni de la infectarea și diagnosticarea cu coronavirus. 36 dintre aceștia au raportat dificultăți respiratorii și o senzație generală de oboseală, iar pentru 71 dintre ei au fost observate sechele asupra mușchiului cardiac.

Aceste probleme cardiace, comparate cu felul în care funcționează inimile persoanelor sănătoase, înseamnă că pacienții care s-au recuperat după Covid-19 au dificultăți în pomparea sângelui și prezintă risc mai mare de stop cardiac.

Medicul Valentina Puntmann spune că anomaliile observate sunt semne ale unor probleme cardiace care se vor permanentiza. „Deși nu avem încă dovezi directe care să conducă spre astfel de consecințe, precum atacul de cord, e foarte posibil ca în câțiva ani această povară să se dovedească enormă, bazându-ne pe ce am aflat despre alte afecțiuni virale care afectează inima într-un mod similar.”

Citește și:
„Războiul cu virusul nu poate fi câștigat în spitale', spune medicul Virgil Musta

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet