DOCUMENT: Carantină de noapte, mască obligatorie și învățământ online. Când intră în vigoare restricțiile?

Carantină de noapte, învățământ online, telemuncă și purtarea obligatorie a măștii sunt doar câteva dintre noile restricții propuse de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului.

DOCUMENT: Carantină de noapte, mască obligatorie și învățământ online. Când intră în vigoare restricțiile?

România va intra într-o formă de carantină de noapte, la care se vor adăuga noi restricții care să limiteze răspândirea noului coronavirus, arată un document oficial emis de CNSU după o ședință de Guvern la care a participat și președintele României, Klaus Iohannis. Întrunirea a venit pe fondul creșterii accelerate a numărului zilnic de infectări cu noul coronavirus, cu peste o mie față de ziua precedentă, și a unui record în privința numărului de pacienți internați în secțiile ATI din țară.

Conform documentului emis de Consiliul Național pentru Situații de Urgență care urmează să fie adoptat de Guvern, de luni vor intra în vigoare noi măsuri de restricție, printre care obligativitatea purtării măștii de protecție în toată țara, închiderea mai devreme a magazinelor și carantină de noapte. Anunțul datei la care se introduc măsurile a fost făcut de premierul Ludovic Orban.

Conform documentului, masca de protecție devine obligatorie în toată țara, indiferent de rata de infectare a localității respective, atât în spațiile publice închise, cât și deschise. Masca va fi purtată de toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani.

Hotărârea 52 a CNSU prevede, de asemenea, activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru toate instituțiile publice, dar și pentru toți operatorii economici, publici sau privați. Aceștia sunt obligați să își reorganizeze activitatea sau să împartă personalul în cel puțin două grupe care să lucreze alternativ, astfel încât activitatea să înceapă la o diferență de cel puțin două ore între grupe.

Carantină de noapte

Hotărârea impune și interdicția circulației persoanelor în afara locuinței între orele 23.00 – 5.00, adică o formă de carantină de noapte. Fac excepție de la regulă cei care se deplasează în interes profesional, cei care au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată și cei care cumpără medicamente. Deplasarea în timpul nopții se va face cu o declarație pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator.

De asemenea, vor fi închise piețele, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante și talciocurile în spații închise, iar magazinele vor avea program mai scurt – până la ora 21.00. Piețele în spații deschise vor funcționa în continuare, cu respectarea regulilor de protecție. Hotărârea interzice și petrecerile în orice fel de spații, și include și petrecerile de Crăciun și Revelion.

Din restricțiile impuse de hotărârea care prevede obligativitatea purtării măștii, carantină de noapte, telemuncă și restricții pentru magazine sunt excluse farmaciile, benzinăriile și operatorii economici care fac livrări la domiciliu, care vor funcționa normal.

Citește și:
Medicul ATI Radu Țincu: „În decembrie vom depăși 25.000 de cazuri pe zi'

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet