Masajul mental

Ce inseamna o stringere de mina, o mingiiere sau o imbratisare, dar, mai ales, ce poate face pentru sanatatea ta? Descopera cea mai noua si, pare-se, cea mai eficienta terapie: masajul mental.

Masajul mental

Bunica mea mi-a spus odata ca pentru a imblinzi o fiara salba­tica trebuie sa o mingii pe frunte… Intr-o zi, cu mult timp in urma, in copilarie, o matusa ne-a adus in dar o pisica, pe jumatate salbaticita. Era mica, neagra si feroce. Nimeni din casa nu a indraznit sa se apropie de ea. Mi-am adus aminte atunci de vorbele bunicii si m-am apropiat, usor, de puiul de pisica. Si-a arcuit spinarea si parul de pe ceafa i s-a ridicat amenintator. A scos un sunet ascutit, lung si puternic. In zilele urmatoare, de cite ori incercam sa ma apropii fugea si se ascundea. Abia mai tirziu a cedat si mi-a permis sa o ating pe frunte, citeva secunde. Apoi secundele s-au transformat in minute. Dupa citeva zile imi cerea sa o mingii la nesfirsit. Intr-o sapta­mina a devenit cea mai buna prietena a mea. Am ajuns atit de apropiate, incit ma astepta in fata scolii si plingea cind plecam in vacanta. Atingerea umana poate, intr-adevar, domestici un animal salbatic.

Cu timpul, insa, am invatat ca poate face chiar mai mult de atit: poate sterge tensiunile de orice fel intre doua persoane, poate alunga insomniile, depresiile si atacurile de panica, poate adormi un copil agitat, poate stimula sistemul imunitar sau producerea de endorfine si oxitocina. Intreaba orice fizioterapeut (indiferent de specializare) despre puterea vindecatoare a contactului fizic intre fiintele umane, despre puterea masajului si a imbratisarii si vei auzi predici mai inflacarate decit ale lui Billy Graham.

Partea frumoasa e ca, in aceasta privinta, stiinta este intru totul de partea lor. In general, in cultura apuseana, masajul este folosit pentru a calma durerile sau tensiunile musculare, insa testele clinice au dovedit ca masajul este o forma de te­rapie adjuvanta extrem de eficienta in tratamentul bolnavilor de diabet, Parkinson sau al afectiunilor coloanei vertebrale. Dar rezultatele cele mai spectaculoase s-au inre­gistrat in rezolvarea unor probleme ceva mai subtile, legate de singuratate sau de o imagine corporala vatamata.

Cele mai avansate cercetari legate de acest fenomen (puterea atingerii umane) au fost facute la Touch Research Institute, University of Miami, School of Medicine. Intr-un studiu initiat in 2001, Dr. Tiffany Field si psihologul Sybil Hart, profesor asociat la departamentul de studii interumane si familiale, la Texas Tech University, au monitorizat evolutia a 19 tinere suferind de anorexie, incluse in protocolul obisnuit de psihoterapie. Din acest grup, 10 paciente au urmat o terapie suplimentara ce includea 30 de minute de masaj corporal general, o data pe saptamina, timp de 5 sapta­mini. Dupa un singur ciclu de tratament, toate cele 10 paciente, fara exceptie, au inregistrat o sca­dere semnificativa a gradului de anxietate, a nivelului de cortisol (hormonul stresului) si o crestere vizibila a nivelului de dopamina (un neurotransmitator responsabil pentru controlul raspunsului emotional).

Un studiu asemanator, facut pe un grup de pacienti bulimici, finalizat la acelasi institut, a scos la iveala aceleasi rezultate promitatoare. Desi nici unul dintre aceste experimente nu a durat suficient de mult pentru a se inregistra modificari in greutatea corporala a pacientilor, ambele au demonstrat un aspect e­sential: o imbunatatire semnificativa a perceptiei propriei imagini si a respectului de sine. Mai mult, Dr. Field a descoperit ca tehnicile de masaj ce implica contactul permanent cu pielea pacientului (frictiuni, efleuraj, presiuni etc.), exercitate cu o presiune moderata, sint mai eficiente decit cele ce presupun loviri usoare (tapotari, de pilda) si ca efectele maxime sint atinse doar daca intre terapeut si pacient nu exista comunicare verbala (pentru ca acesta din urma sa beneficieze din plin de senzatiile tactile).

Adela Basayne, ex-presedinte al American Massage Therapy Association, sustine insa ca o discutie preliminara cu terapeutul poate imbuna­tati imaginea corporala a pacientului, aducindu-l intr-o stare de meditatie controlata. „Este important ca acestia sa-si simta si sa exploreze fiecare centimetru din corp din interior, in loc sa se concentreze asupra aspectului exterior“, crede ea.

Alti terapeuti folosesc „sistemul energiilor cana­lizate”. Mai exact: dupa un usor efleuraj, terapeutul isi aseaza miinile in zonele in care simte tensiuni, cerind pacientei sa descrie senzatia pe care o simte in zona respectiva sau imaginea pe care o are asupra zonei respective. In felul acesta isi poate exprima gindurile si complexele ascunse legate de propriul corp, indiferent daca aceasta perceptie (deformata) a aparut in urma unei traume psihice (un divort, o despartire dureroasa) sau doar a unui comentariu rautacios din anturaj. Corpul nu minte. Cind se reconecteaza perceptia proprie la imaginea reala are loc o mare re­velatie. Iar aceasta poate aparea dupa o singura sedinta de masaj.

Din pacate, de cele mai multe ori o singura sedinta nu e de ajuns si nici disponibilitatea pacientelor pentru acest tip de terapie nu este, in mod obligatoriu, pozitiva. Totusi, chiar si pacientele cele mai dificile, care initial refuza tratamentul complet, recunosc ca simt o mare placere si usurare daca le sint masate picioarele, miinile sau umerii. Iar aceasta reactie generala naste o intrebare: nu cumva atingerea are o pu­tere mai mare decit cuvintul (psihoterapia)?

„Eu cred ca sint doua fete ale aceleiasi monede. Functioneaza in mod atit de dife­rit si asupra unor centri nervosi atit de bine separati, incit e mai bine sa ne gindim ce adauga terapia prin masaj, nu ce inlocuieste. Nu oricine comunica bine prin cuvinte”, spune Dr. Estelle Toby Goldsetin, psihiatru, profesor de patologie medicala la Muelle College of Holistic Studies, San Diego. „Am inceput sa inteleg anumiti pacienti abia dupa ce i-am incurajat sa urmeze citeva sedinte de masaj, deoarece terapeutul mi-a raportat reactiile lor si felul in care se simt atunci cind sint atinsi si mingiiati. E ceva magic. Uneori oamenii inmagazineaza amintiri si emotii, nu in minte, ci in propriul corp, iar acestea nu sint accesibile conversatiei obisnuite. Ori de cite ori corpul tau este atins de o alta fiinta umana, mesajul este ca totul e in ordine, cu corpul tau si cu tine, ca nu esti respingatoare.”

Cit despre modificarile neurochimice ce se produc in timpul unei sedinte de masaj (scaderea nivelului de cortisol si cresterea celui de dopamina), acestea n-ar trebui luate in calcul, deoarece pot aparea sub influenta unui numar mare de alti factori. Uau, daca masajul poate ajuta o persoana prinsa in capcana unei stranii psihoze alimentare, iti imaginezi ce poate face pentru o femeie ca mine, care simte un val de greata ori de cite ori jeansii o string ceva mai tare peste talie? Pentru noi, orice forma de masaj poate fi de un imens folos. Cind ajungi sa urasti chiar si o mica parte din propriul corp, te disociezi de el. Or masajul poate fi forma cea mai simpla de a reintra in legatura cu propria ta imagine.

Deci, cum se trateaza cineva care are o fixatie pentru… sa zicem, zona fesierilor? Cum se modifica tehnica de masaj in acest caz? „Niciodata nu se folosesc manevre agresive pe corpul unui client care a intrat in conflict cu propria imagine”, spune Dr. Field. In aceste cazuri, masajul trebuie sa creeze o stare de bine. Clientul trebuie sa se simta rasfatat, protejat.

Pe linga tehnicile clasice de masaj, care vizeaza direct musculatura, se lucreaza mult la nivel energetic. De exemplu, se folosesc tehnici Reiki sau Shiatsu, care actioneaza ca o „imbratisare terapeutica”. In felul acesta, terapeutul transmite energie pozitiva clientei si-i induce mesajul ca infatisarea sa este exact asa cum trebuie sa fie. Unii specialisti au dus tehnica de „imbratisare energetica“ mult mai departe. Foarte departe… Si au creat celebrele „cuddeling parties” (un fel de petreceri in pijama, la care toata lumea se maseaza, se imbratiseaza, uneori chiar se saruta, dar nu se dezbraca!). Fenomenul s-a declansat in Statele Unite, in februarie 2004, cind doi experti in imagine corporala, Reid Mihalko si Marcia Baczynski, au organizat primul eveniment de acest gen, pentru „infometatii de atingeri”. Sase luni mai tirziu, febra imbratisarilor cuprinsese complet New York, Los Angeles, Las Vegas sau Hawaii.

„In cultura actuala, oamenii traiesc intr-o stare acuta de stres“, explica Dr. Mihalko. „De ce avem nevoie pentru a iesi din aceasta stare de tensiune permanenta? De cineva care sa ne asculte, sa ne atinga, sa ne stringa in brate, de cineva caruia sa-i pese. Pentru a supravietui avem nevoie de atingerea semenilor nostri. Sintem creati pentru companie. Caldura umana ne face sa ne simtim bine. Ne face sa ne simtim in siguranta, deoarece ne trezeste sentimente care ne unesc, fie ele de afectiune, de dragoste, de compasiune sau, pur si simplu, ne reaminteste ca sintem fiinte umane.“

Nimic mai adevarat. Caldura unei imbratisari e mai pretioasa decit cea a focului din camin intr-o noapte de iarna. O atingere sau o mingiiere calda ne alunga grijile si ne readuce increderea in suflet. Asemeni Internetului, deschide accesul de la un suflet la altul cu viteza maxima. Cind sotul meu ma stringe noaptea in brate, simt cum toate grijile de peste zi dispar instantaneu. Cind vin acasa dupa o zi incarcata si-mi string copilul la piept, ma simt imediat eliberata si fericita. Intr-adevar, atingerea umana, de orice fel, mingiiere, imbratisare, masaj, este cel mai bun remediu de care avem nevoie. Si nu costa nimic.

Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet