Etapa a III-a a campaniei de vaccinare: tot ce trebuie să știi

Cum va decurge etapa a III-a a campaniei naționale de vaccinare, ce debutează pe 15 martie? Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, a explicat parcursul acesteia.

Etapa a III-a a campaniei de vaccinare: tot ce trebuie să știi

Etapa a III-a a campaniei naționale împotriva coronavirusului va debuta luni, 15 martie, prin deschiderea oficială a listelor cu centre de pe platforma de programări. Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, prezent la postul de televiziune Digi 24, a oferit explicații despre parcursul persoanelor care doresc să se vaccineze în această etapă. Acesta a spus că vor exista persoane care vor avea prioritate la vaccinare, și că, înainte de programarea propriu-zisă, persoanele care se înscriu vor putea beneficia de o estimare de programare. În anumite centre, a specificat medicul, se vor putea vaccina și persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Momentan, etapa a III-a a campaniei de vaccinare a debutat deja, în condiții speciale, în câteva județe afectate grav din punctul de vedere al incidenței noilor cazuri de coronavirus, și unde au existat doze suplimentare de vaccin provenite din etapa a II-a a vaccinării.

Medicul Gheorghiță a explicat că celebra listă de așteptare disponibilă la programarea în etapa a III-a a campaniei de vaccinare va funcționa astfel: „Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de așteptare. Ca atare, persoanele optează în momentul în care se înscriu în platforma informatică, și își fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de așteptare într-o ordine cronologică.” Astfel, fiecare persoană care se programează va putea vedea câte alte persoane așteaptă înaintea sa, iar platforma va genera un mesaj care o va informa estimativ cât va mai dura până ce se va putea vaccina în centrul respectiv.

Valeriu Gheorghiță a explicat și că în etapa a III-a vor avea prioritate persoanele vulnerabile. „În momentul în care apar locuri libere sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilități. Pe 75% din locurile libere din acel centru. Pe restul de 25% sunt notificate persoane care sunt programate și care aparțin de activități esențiale. Dacă rămân locuri libere neocupate în acel centru, sunt notificate în ordine cronologică persoanele care sunt în lista de așteptare și care aparțin de etapa a treia.”

O noutate este și faptul că în etapa a III-a se vor putea vaccina și persoanele cu vârsta de peste 16 ani, dar acest lucru se va întâmpla doar în anumite centre, „în care există vaccinuri de la Pfizer, pentru că este singurul vaccin care are autorizare pentru această grupă de vârstă – 16-18 ani.”

În ceea ce privește înscrierea la vaccinare prin intermediul liniei telefonice, aceasta va urma același principiu ca și înscrierea prin platformă. „Operatorul din call-center, în momentul în care va vedea că locul pentru care persoana optează să se vaccineze nu mai are locuri, o trece pe lista de așteptare și îi spune care este perioada estimată de vaccinare în care va fi notificată să se vaccineze. În momentul în care persoana primește mesaj că s-au eliberat locuri este sunată să confirme că într-adevăr dorește să se vaccineze. Cei care s-au programat prin operator de call-center și care nu au acces la platforma informatică, pot suna în call-center și operatorul îi va confirma programarea în locul și în ziua respectivă, alegându-i intervalul orar pe care dorește să-l aleagă”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Citește și:
A fi sau a nu fi vegan?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet