De ce te simți obosită după ce te trezești și ce poți face pentru a combate această stare

Somnul este cel mai important pentru organismul nostru, deoarece atunci se refac toate celulele. Ce se întâmplă însă atunci când tu trezești la fel de obosită, de parcă nu ai fi dormit deloc?

De ce te simți obosită după ce te trezești și ce poți face pentru a combate această stare

Somnul este unul dintre acele lucruri fără de care nu poți trăi. În timpul somnului corpul tău se regenerează, ceea ce înseamnă că, teoretic, ar trebui să te trezești mult mai odihnită. Dacă, în schimb, te trezești la fel de obosită, este posibil să existe mai multe cauze.

1. Nu dormi suficient


Unul dintre motivele evidente este lipsa somnului. Este normal să te trezești obosită dacă nu îți respecți ciclurile de somn. Un adult trebuie să doarmă 7-8 ore într-o zi. Dacă te simți o stare de letargie, încearcă să mai petreci timp în pat. Dacă dormi suficient, însă tot nu te simți odihnită, înseamnă că nu ai un somn de calitate și probabil te trezești de mai multe ori în timpul nopții.

Dacă ți se întâmplă des să te trezești noaptea, este bine să consulți un medic, putând fi vorba și de alte probleme. De exemplu, probleme cu glanda tiroidă sau depresie.

2. Nu ai o rutină de pregătire

Ai o rutină înainte să te culci? Respecți mereu aceeași oră de culcare și de trezire? Dacă răspunul este nu, înseamnă că pur și simplu corpul tău nu se poate relaxa și nu intră într-un ritm. Încearcă să îți fixezi un program și să renunți la anumite activități, de exemplu verificarea telefonului înainte de culcare. Totodată, este recomandat să ai o cină ușoară și să eviți alcoolul.

3. Bei cafea și după-amiaza

Cafeaua este recomandată în prima parte a zilei, însă chiar dacă te simți obosită, încearcă să o eviți după-amiaza și seara. Încearcă să bei și suficiente lichide, deoarece lipsa hidratării poate provoca o stare de somnolență. Este recomandat să nu consumi nici alte răcoritoare care conțin cafeină și, totodată evită băuturile alcoolice.

4. Nu găsești o explicație

Dacă ai încercat toate sfaturile prezentate mai sus și în continuare te simți obosită, poate ar trebui să fii examinată de un medic. Acesta va face mai multe teste și ar trebui să descopere dacă este ceva în neregulă cu organismul tău. Este posibil să treci printr-o perioadă stresantă sau, în unele cazuri, să te confrunți cu anxietate sau depresie.

Citește și:
Cum să adormi mai repede seara – și cum să ai un somn liniștit

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet