Crezi că suferi de depresie? Aceste 9 semne trebuie să îți dea de gândit

Depresia este o afecțiune dificilă, ce necesită o atenție deosebită atât din partea celor care suferă de depresie, cât și din partea celor care se află în jur.

Crezi că suferi de depresie? Aceste 9 semne trebuie să îți dea de gândit

Deși, din păcate, depresia este din ce în ce mai des întâlnită astăzi, semnele ei pot fi evitate cu ușurință. Depresia se poate manifesta în multe moduri, depinzând de la om la om. Tu crezi că suferi de depresie?

Poate părea ceva superficial, cei sănătoși pot considera că depresia este doar un moft, doar un mod prin care cei slabi să se victimizeze. În realitate, depresia este o boală reală, așa că ți-am pregătit câteva dintre principalele simptome ale acesteia, ca sa te ajute să îți dai seama dacă suferi de depresie.

1. Pierderea interesului

Este vorba despre faptul că, brusc, nu te mai poți bucura de lucruri. De asemenea, îți pierzi interesul și față de activitățile tale zilnice, precum timpul petrecut cu prietenii. Afirmi tot mai des că „nu-mi pasă de nimic acum” și „nu mă mai interesează nimic”.

2. Sentimente de inutilitate și vinovăție excesivă

Evenimentele minore din trecut nu îți mai dau pace. Te simți foarte vinovată, chiar dacă e vorba de lucruri mărunte. În plus, simți că nu ești bună la nimic și capeți frustrări din acest motiv. Ai senzația că nimănui nu îi pasă cu adevărat de tine și de sentimentele tale, astfel nereușind să mai ai relații apropiate de diverse persoane.

3. Oboseală continuă

Fie că ești sau nu conștientă de asta, gândurile și supărările tale îți pot provoca insomnie, pentru că nu mai ești capabilă să te relaxezi și să te deconectezi.

4. Capacitate redusă de concentrare

Acum nu te mai poți concentra la fel de repede și ușor cum o făceai cândva. De asemenea, luarea deciziilor (chiar și a celor minore) reprezintă o adevărată provocare pentru tine. Teama de eșec, împreună cu sentimentul de inutilitate, te fac să iei mult mai greu decizii.

5. Episoade dese de plâns

Cu toții plângem uneori, iar aceasta poate fi chiar o modalitate foarte bună de a te descărca. În cazul persoanelor depresive, episoadele de plâns sunt foarte frecvente, chiar zilnice, și sunt cauzate de evenimente obișnuite din viața de zi cu zi.

6. Reacții severe

Deși ai devenit indiferentă și simți că nimic nu îți mai poate aduce bucurie, ai niște reacții exagerate atunci când primești vești proaste. Fiecare problemă în parte te preocupă exagerat de mult și nu îți mai dă pace.

7. Pesimism întins la maxim

Toți ne simțim iritați, lipsiți de speranță și triști câteodată. Însă depresia ne face să avem aceste sentimente tot timpul.

8. Lipsa poftei de mâncare sau mâncat excesiv

Aici este vorba de extreme. Persoanele depresive pot să își piardă pofta de mâncare, slăbind mult într-un timp foarte scurt sau pot începe să mănânce cu mult mai mult decât în mod normal, luând, astfel, foarte mult în greutate.

9. Durerile de cap și problemele digestive care nu trec în urma tratametului pot fi semne că suferi de depresie

Durerile devin tot mai persistente, sunt la ordinea zilei. Deși ai încercat să le tratezi, poate cu medicamente recomandate de doctor în urma unei consultații, durerile persistă. În acest caz, ar putea fi cauzate de depresie.

Cauzele depresiei sunt greu de definit, căci nu se pot contura unele foarte clare. În principiu, această tulburare poate fi cauzată de predispoziția genetică care, la unele persoane, este mult mai pronunțată, mediul social, o figură de atașament nefericită, decesul persoanelor dragi, etc.

Citește și:
15 metode prin care să te simți mai suplă, până mâine

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet