Consumam alcool la risc?!

Acest articol nu este pentru persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu pun niciodata gura pe alcool sau, din contra, pentru cele care, din ne­fericire, au dezvoltat o adictie pentru aceasta licoare. E pentru toti aceia dintre noi care gasim intr-un pahar, doua, trei sau mai multe rela­xarea dupa o zi de mun­ca, dispozitia placuta de a socializa intr-un pub sau curajul de a ne desfa­sura pe ringul de dans!

Consumam alcool la risc?!

Prima data m-am imbatat in ziua in care am implinit 14 ani. Sta­bilisem cu ai mei sa ple­ce de-acasa la niste prieteni si sa ne lase sa des­facem si o sampanie. Am pornit de dimineata prin oras si am ajuns, prin nu stiu ce intor­satura a sortii, in arena liceului, unde unul dintre colegii mei de clasa avea o sticla de vodca Polar la inde­mina. Am luat doua inghitituri si totul parea in regula, asta pina cind m-am ridicat in pi­cioare si am constatat ca nu pot sa merg. Era ora prinzului. In drum spre casa, m-am intilnit cu mama colegei mele de banca. Ea a dat fuga acasa si a anuntat-o pe mama ca… m-am drogat. N-am mai vorbit niciodata cu ai mei de­spre acest episod. Eram o eleva silitoare, mergeam la olim­piade, nu pier­deam nop­tile prin oras.

De atunci, ocaziile in care m-am imbatat s-au inmultit simtitor. Lasind la o parte sfintul pahar de vin rosu din fiecare seara, noptile in cluburi sau zilele de nastere se lasa de obicei cu „trotilare”. Insa, cu cit ma apropii de treizeci de ani, simt cum organismul meu face fata tot mai greu provocarilor lan­sate de shot-urile de tequila, cock­tai­lu­­rile cu Jack sau vodca. De doua ori ­mi-am luat liber de la munca pentru a zacea in pat, asta fara a pune la so­co­teala zilele de week-end pierdute tot la orizontala, chinuita de mahmureala.

Cu toate as­tea, nu ma nu­mar printre persoanele care consuma alcool „la risc”. Cel putin asa reiese din rezulta­tele pe care le-am obtinut la testul audit de pe site-ul www.alcohelp.ro. Am ru­gat mai multe cunostinte sa isi faca testul si am apelat inclusiv la bunavointa cititoarelor site-ului www.elle.ro, care in marea lor majoritate au obtinut punctajul minim, acela de 1 punct. Sorry, fe­te­lor! Se pare ca voi va incadrati in prima categorie pe care am exclus-o la inceputul articolului, aceea a persoa­nelor care nu consuma aproape deloc.

Daca totusi obtii intre 8 si 16 puncte la testul cu pricina, vei primi urmatorul mesaj, care s-ar putea sa te surprinda: „Consum riscant: desi consumul de alcool poate sa nu produca probleme in prezent, cantitatea si frecventa consumului supun consumatorul la risc in viitor. Se recomandã consultarea unui medic”. Toti cei care au obtinut un astfel de raspuns din partea site-ului au luat in gluma rezultatul si l-au gasit nerea­list. Iata citeva reactii de acest gen: „Deci nu am nici o problema. Apropo, iesim di­sea­­ra sa bem ceva?” sau „Mi se pare un rezultat cam nerealist, in conditiile in care eu beau lunar…”, „I’m so happy about it (smiley face) hope the doctor is hot” sau „Da… si sa mergem la doctor!!! Asa am ris aseara pe tema asta! Chiar vorbeam ca de la revelion incoace nici macar nu am mai baut alcool si astia ma trimit la doctor”.

Intr-adevar, punctajul obtinut de aceste persoane nu este unul alarmant, insa el reflecta un consum problematic de alcool. Dr. Eugen Hriscu, di­rector executiv ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoo­lis­mu­lui si Toxicomaniilor) si totda­ta unul dintre initiatorii www.alcohelp.ro, explica motivul pentru care site-ul trimite catre un consult medical: „Un site nu isi poate asuma responsabilitatea pentru diferitele pro­bleme ale oamenilor care intra acolo. De aceea trimitem catre un medic pentru a-i putea oferi omului respectiv o sursa de informatii cit mai personalizata. Un consult me­dical e mult mai complex decit o simpla autoevaluare pe Inter­net”.

Poate ati mai auzit asta, dar niciodata nu strica sa repetam. Un consum moderat de alcool inseamna cel mult doua unitati de alcool pe zi la barbati si cel mult o unitate pe zi la femei, printr-o unitate intele­gind o sticla de bere, un pahar de vin sau un shot de tarie. Toate acestea contin 12 gra­me de alcool pur. Peste aceste limite stabilite de Organizatia Mondiala a Sa­na­t­atii, se instaleaza consumul la risc. Aces­ta, desi in prezent nu pune sanatatea con­sumatorului in pericol, daca este continuat in acelasi ritm, poate da nastere la pro­bleme pe viitor.

Urmeaza consumul no­civ de alcool, acela care se asociaza cu probleme de sa­na­ta­te in momentul con­su­mului, si de­pendenta de alcool. Aici vor­bim deja de persoane care au nevoie sa consume zilnic. Aceas­ta ultima catego­rie repre­zinta un procent destul de mic din populatie, insa dr. Eugen Hris­cu con­firma ca „in sistemele de sana­tate publica, inclusiv in cel din Ro­mania, fondurile se indreapta spre aceasta categorie restrinsa care are ne­voie de spitalizare, reabi­litare psihologi­ca, consiliere, reintegrare sociala. Este o populatie pro­blematica, dar extrem de redu­sa din punct de vedere statistic”.

Din pacate, in ultimii ani, in Romania, nu s-au efectuat studii care sa masoare consumul de alcool in rindul populatiei. In lipsa acestor cifre, nu putem vorbi despre o strategie de sanatate publica vizind preventia in cazul consumului pro­blematic de alcool. Mai mult, „in mo­mentul de fata nu avem nici un centru de tratare a dependentei de alcool finantat din bani publici. Statul roman nu inves­teste in tratamentul acestor probleme si initiativele sint de cele mai multe ori private sau apartin organizatiilor nonguvernamentale”, constata dr. Eugen Hriscu.

O astfel de initiativa privata o constituie www.alcohelp.ro. In spatele site-ului se afla o echipa de specialisti in proble­me lega­te de adictie si consum de substante, cu care utilizatorii site-ului pot intra in contact pe e-mail, pentru a cere sfaturi. Utili­za­torii pot participa la zece sedinte de consiliere online, sint invatati sa isi monito­rizeze consumul de alcool tinind un jurnal si pot beneficia de spriji­nul membrilor forumului care, sub um­bre­la anonimatului, po­ves­tesc despre experienta lor in lupta cu alcoolul. „Site-ul ofera oamenilor niste teh­nici terapeutice pe care ei nu le pot obtine decit in cabinetul unui consilier, precum si sprijin de tipul unui «grup de egali», pe care il pot obtine doar mer­gind intr-un centru. De asemenea, site-ul ofera total anonimat.

Problemele cu alcoolul in societatea romaneasca sint foarte sensibile din punct de vedere al stigmatizarii. Oamenii au aceasta viziune ca persoanele care au probleme cu alcoolul sint vicioase, paca­toase, fara vointa, slabe si, atunci, binein­teles ca nu e usor sa admiti lucrul asta in public”, declara dr. Hriscu.

O categorie foarte afectata de acest stigmat o constituie femeile. O femeie care consuma alcool este considerata de doua ori mai vicioasa decit un bar­bat cu aceleasi probleme. „Am reusit sa ajungem la un procent semnificativ de femei care utilizeaza site-ul”, se bucura dr. Hriscu. „Rusinea si tendinta de a as­cunde problema si de a minimaliza sint foarte mari in rindul femeilor. In centrele clasice de tratament, procentul de femei e foarte mic. Noi am ajuns la o treime de utilizatori femei, ceea ce ref­lecta procentul real. Intr-o populatie oa­re­care, cam o treime dintre consumatorii pro­blematici de alcool sint femei.” Asa cum spuneam, nu exista statistici cu pri­vire la consumul de alcool in rindul femeilor, insa este clar ca si in tara noastra tot mai multe femei, mai ales ce­le tinere, consuma din ce in ce mai mult alcool. Unii dau vina pe feminism, suge­rind ca barurile au fost un fel de ultime bastioa­ne care ramasesera necu­ce­rite de femei! E drept ca fe­nomenul nu a luat proportii alarmante precum in Marea Bri­tanie – editia ELLE UK publica de citeva ori pe an articole care abordeaza aceasta problema –, insa da­ca gasca ta de amice e cunoscuta pentru cit tine la bautura, poate ar trebui sa iti cauti alti prieteni. S-a demonstrat stiintific ca membrii aceluiasi grup tind sa consume la fel de mult alcool ca acela care consuma cel mai mult din tot grupul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet