9 semne ale consumului de apă în exces

Apa este vitală pentru corpul uman și ne ajută să ne menținem hidratați, dar asta nu înseamnă că trebuie consumată în exces.

9 semne ale consumului de apă în exces

Consumul de lichide în exces poate duce la intoxicație cu apă.

Deoarece aproximativ 50% dintre adulți sunt deshidratați, doctorii și nutriționiștii ne dau sfaturi despre cum ne-am putea menține hidratați. Dar acest lucru este interpretat greșit și foarte mulți oameni consumă mai multă apă decât ar avea nevoie corpul lor.

Așadar, cum putem să ne dăm seama de câtă apă are nevoie corpul nostru? Care sunt semnele care ne arată că o intoxicație cu apă nu ar întârzia să apară?

Să începem cu semnele hidratării în exces. Aici sunt 9 semne care arată clar că bei prea multe lichide.

1. Porți întotdeauna o sticla plină cu apă după tine

Ai o sticlă de apă după tine oriunde ai merge? Mai mult decât atât, mergi repede să o umpli atunci când se golește? Tu ai impresia că apa pe care o consumi în cantitate atît de mare te ajută dar de fapt, nu este așa! Scădere numărului de ioni din sânge poate crea complicații în viitor.

2. Nu ești însetată dar simți nevoia să bei apă

Ai citit undeva sau ai auzit că este recomandat să bei 3-4 litri de apă pe zi, iar tu ai început să te forțezi să bei această cantitate de apă. Dar tu nu știi că mâncarea poate conține o cantitate mare de apă? Așa că, atunci când te forțezi să bei 3-4 litri de apă, tu de fapt bei mai mult decât ar avea corpul tău nevoie. Iar acest lucru duce la o hidratare în exces.

3. Crezi că urina incoloră este sănătoasă

Urina incoloră este un semn al consumului de lichide în exces. Un corp este sănătos și perfect hidratat atunci când elimină urină de culoare galben deschis, clar.

4. Urinezi frecvent atât ziua cât și în timpul nopții

Simți nevoia să mergi la toaletă din 30 în 30 de minute? Te trezești în mijlocul nopții pentru a merge la toaletă? Ei bine, consumi prea multe lichide.

5. Ai dureri de cap în mod frecvent

Deshidratarea sau hidratarea în exces pot fi o cauză a durerilor de cap. Atunci când bei prea multă apă, celulele creierului se umflă, apăsând cutia craniană. Drept rezultat, simți în mod constant dureri de cap.

6. Ai amețeli

Lichidele în exces pot afecta funcția renală. Acest lucru însemnă că rinichii tăi obosesc să mai elimine apa din corp. Astfel, apar senzațiile de amețeală, greață și vomă.

7. Ai umflături și decolorări ale mâinilor, picioarelor și buzelor

Consumul de apă în exces poate aduce umflături ale mâinilor, picioarelor și buzelor. Este un semn al faptului că rinichii tăi nu funcționează corespunzător și reții apă în corp. De asemenea, creșterea bruscă în greutate poate fi o cauză a excesului de apă din corp.

8. Simți o slăbiciune musculară

Crampele musculare foarte dese și mușchii slăbiți sunt alte 2 semne ale hidratării în exces. Acest lucru se întâmplă datorită unui dezechilibru neuronal. Pentru a menține un echilibru poți bea apă de cocos în locul apei simple.

9. Te simți extenuată

Când rinichii funcționează pentru a elimina apa în exces din corp, organismul tău este stresat, dar acest impact îl simți la nivelul întregului corp. Te vei simți obosită dacă vei bea prea multă apă.

Acestea sunt cele 9 semne ale consumului exagerat de lichide. În cazul în care consumul de apă nu este unul responsabil, pot apărea o serie de efecte dăunătoare cum ar fi: tulburări neurologice, suprasolicitări ale inimii și rinichilor care pot duce la disfuncționalitate, urinări frecvente sau chiar comă.

Află cele mai interesante curiozitati despre apa. Știai că senzaţia de sete apare în momentul în care pierdem 1% din apa din organism?

Citește și:
4 momente in care ar trebui sa eviti sa consumi apa

Text: Andreea Burghelea
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet