Alber Elbaz a murit la 59 de ani. Celebrul designer era internat în spital cu COVID-19

Designer-ul care a pus întotdeauna femeile pe primul loc a murit ieri după o luptă de trei săptămâni cu Covid-19.

Alber Elbaz a murit la 59 de ani. Celebrul designer era internat în spital cu COVID-19

Entuziastul, șarmantul și talentatul Alber Elbaz, celebru pentru creațiile sale spectaculoase și strălucitoare, dar și pentru resuscitarea casei Lanvin în perioada 2001 – 2015, a murit sâmbătă la Paris după o spitalizare de trei săptămâni, el fiind internat cu COVID-19. Moartea sa a fost confirmată de Compagnie Financière Richemont, partenera sa pentru pentru AZ Factory, cel mai recent proiect al său de modă.

„Am pierdut nu numai un coleg, ci mai ales un prieten drag”, a spus fondatorul și președintele Richemont, Johann Rupert, într-o declarație, exprimându-și șocul și tristețea la trecerea bruscă în neființă a designer-ului. „Alber avea o reputație, bine meritată, ca fiind una dintre cele mai strălucite și mai îndrăgite personalități din industrie. Am fost întotdeauna captivat de inteligența, sensibilitatea, generozitatea și creativitatea sa fără margini”, a continuat Rupert. „A fost un om excepțional de cald și talentat, iar viziunea sa unică, simțul său pentru frumos și empatia de care dădea întotdeauna dovadă lasă în urmă o amprentă de neegalat.”

Născut în Maroc dar crescut și educat în Israel, designerul s-a mutat la New York la mijlocul anilor ’80. După un stagiu la un brand de rochii de mirese, a început o colaborare la Geoffrey Beene, lucrând ca asistentul său principal, între 1989 – 1996. A urmat mai târziu o colaborare la Paris cu Guy Laroche, pentru ca apoi să fie desemnat director de creație pentru linia de womenswear  ‘Rive Gauche’ a casei Yves Saint Laurent. După ce casa a fost preluată de Gucci GROUP în 1999 și și a fost înlocuit de Tom Ford ca nou director de creație, a pornit într-o călătorie lungă care l-a dus în Israel, India și America de Sud. În acest timp, Elbaz și-a pus, în mod surprinzător, problema dacă își dorește să rămână în modă sau să devină asistent medical. A realizat însă destul de rapid că „nu voiam să fiu al doilea în ierarhie, așa că am spus ‘nici un asistent’.”

În 2001 a devenit director de creație pentru Lanvin, transformând și revitalizând casa într-un mod spectaculos în cei 14 ani petrecuți acolo. După cum spunea chiar el atunci, „Suntem încă o industrie care are practic nevoie de o croitoreasă, un ac și o ață”, explicând persistența brand-ului în a funcționa ca un atelier complet. A urmat apoi, în 2015 o demitere a sa din funcție extrem de controversată. Acest pas a șocat lumea modei, ministrul francez al culturii de la acea vreme, Jack Lang, afirmând că „tăierea aripilor acestui talent excepțional în acest fel mă întristează și mă supără profund. El este cu adevărat una dintre comorile noastre naționale”.

După o pauză de 5 ani, Elbaz tocmai ce lansase cele mai nou proiect al său de modă: AZ Factory.

Citește și:
Laura Cosoi acuză sistemul medical după moartea tatălui său în urma Covid-19

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din fashion