(P) Picioarele umflate – 5 posibile cauze ce duc la apariția acestui simptom

(P) Picioarele umflate – 5 posibile cauze ce duc la apariția acestui simptom

Sedentarismul este o problema adesea întâlnită în mediile de lucru corporate, cauzată de munca (preț de câteva ore bune) în fața unui birou. Lipsa de mișcare a picioarelor poate duce rapid la umflarea acestora, fapt ce poate genera un disconfort fizic simțitor și o scădere a productivității, într-o zi plină de task-uri și întâlniri.

Sedentarismul caracteristic muncii de birou nu este însă unicul factor declanșator pentru apariția umflăturilor la nivelul picioarelor. La fel de bine, acestea pot căpăta forme inestetice și ca urmare a dezvoltării unor afecțiuni de care este bine să ții cont. Deci cum nu poți da 100% vina pe lipsa de mișcare pentru umflarea picioarelor tale, iată alte 5 posibile cauze pentru acest simptom supărător:

1.Tromboza venoasă profundă

Este o afecțiune ce se manifestă prin apariția unor edeme la nivelul membrelor inferioare, însoțite de umflături ale acestora și dureri la nivel local. Mai mult decât atât, sensibilitatea resimțită în zona din spate a genunchiului, precum și pe gleznă, pot fi asociate cu o fază incipientă a trombozei venoase profunde. De asemenea, culoarea piciorului afectat poate căpăta cu timpul o nuanță vișinie.

2. Insuficiența cardiacă congestivă

Picioarele umflate pot fi la fel de bine asociate cu această afecțiune, prezentă prin apariția edemelor la ambele membre inferioare. În același timp, pacientul mai poate acuza umflături la nivelul abdominal, precum și o greutate resimțită în momentul în care acesta respiră. Dispneea se poate manifesta atât în timpul unui efort susținut, cât și atunci când pacientul se află în poziția culcat.

3. Tromboflebita superficială

Cum îți poți da seama că tromboflebita superficială reprezintă cauza pentru care picioarele tale se umflă? Pentru că simultan, pot apărea edeme, înroșiri ale pielii (localizate deasupra unei vene varicoase), dureri și sensibilitate acută. Toate aceste simptome secundare se identifică de obicei deasupra unei vene de pe piciorul afectat.

4. Insuficiența venoasă

Edemul caracteristic acestei afecțiuni este mult mai pronunțat după o îndelungată perioadă de repaos, de cele mai multe ori, identificată cu orele de somn. De aceea, în timpul dimineții, pacienții cu insuficiență venoasă pot observa umflături ale picioarelor mai pronunțate decât în alte perioade ale unei zile. Tot în timpul dimineții, umflăturile pot veni la pachet și cu dureri localizate în picior, schimbări de culoare în zona gleznei și îngroșări ale tegumentelor.

5. Celulita

Banala celulită este de fapt o infecție cutanată, ce poate contribui la umflarea picioarelor tale. În cazuri grave, această afecțiune este responsabila' principală pentru înroșirea, tumefierea și căpătarea unei sensibilități ridicate, pentru anumite zone ale membrelor inferioare.

Picioarele umflate pot fi un efect direct pentru o listă întreagă de factori declanșatori. Așa cum ai văzut și tu din rândurile de mai sus, umflarea membrelor inferioare nu este legată doar de sedentarism, ci poate fi la mijloc o întreagă serie de afecțiuni (venoase sau nu), ce pot genera acest simptom. O pereche de ciorapi compresivi poate reduce vizibil umflăturile inestetice ale picioarelor, mai ales atunci când trebuie să lucrezi stând pe scaun aproximativ 8-10 ore pe zi.

Ciorapii compresivi îmbunătățesc circulația de la nivelul membrelor inferioare, prin comprimarea vaselor dilatate. Au grade diferite de compresie, de aceea, tu poți alege perechea de ciorapi medicinali potrivită pentru nevoia ta, dacă alegi sa te programezi pentru un consult amănunțit la medicul flebolog.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet