(P) Menstruația întârzie sau nu apare? Iată câteva cauze posibile

Menstruația care întârzie sau nu apare creează frământări interioare și devine motiv de îngrijorare. Mai ales dacă se ia în calcul eventualitatea unei sarcini neplanificate. Dar sunt și situații grave care duc la tulburări menstruale.

(P) Menstruația întârzie sau nu apare? Iată câteva cauze posibile

Primul lucru la care se gândește o femeie, activă din punct de vedere sexual, atunci când „zilele acelea' din lună se lasă așteptate, este faptul că a rămas însărcinată. Or, există multe alte motive de îngrijorare la primele semne de dereglare ale ciclului menstrual, care ne pot pune sănătatea în pericol. Prin urmare, e necesar să mergi neapărat la un control ginecologic amănunțit, dacă menstruația nu apare la data la care ar trebui.

Prea mult sau deloc

Abundente sau absente, oricum nu sunt de bun augur. Vizita la medic se impune încă de la primele semne de sângerare în afara ciclurilor (fenomen cunoscut drept metroragie). Mai ales dacă se produc după contact sexual. Precum și atunci când menstruația întârzie să apară. Cât despre femeile aflate la menopauză, care nu au mai avut menstruație de mai bine de 6 luni, metroragia este un indiciu alarmant cu privire la prezența unui cancer uterin. Trebuie să iei în considerare și medicamentele pe care le iei, fluctuațiile de greutate avute sau nu recent, stresul, schimbările bruște de climat și dacă faci sport intens. Toate sunt potențiale cauze ale dereglărilor grave ale menstruației.

De ce se dereglează menstruația?

Iată principalele cauze grave:

1. Dereglări hormonale
În general, hormonii sexuali sunt cei care pot cauza sângerări intermenstruale. Pot fi însă de vină și anumite boli endocrine, așa că un consult detaliat se impune.

2. Rană pe col

Dat fiind că, de obicei, nu se manifestă în niciun fel, rănile pe col sunt ignorate vreme îndelungată. Totuși, uneori, apar sângerări în afara menstruației. Un test Babeș-Papanicolau repetat periodic, după recomandarea medicului poate preveni îmbolnăvirea.

3. Endometrioză

E o boală care afectează serios cursul normal al vieții. Se traduce prin prezența de țesut identic cu cel al mucoasei uterine în cu totul altă regiune internă decât cea de la nivelul uterului. Poate apărea la nivelul ovarelor ori în alte părți, comportându-se la fel ca uterul. Prin urmare, se poate manifesta și prin scurgeri de sânge anormale.

4. Infecții vaginale

Orice tip de infecție, fie ea căpătată pe cale sexuală, fie prin dezvoltarea unor ciuperci, usucă mucoasa vaginală și produce sângerări anormale. Pot fi însoțite și de mâncărimi, arsuri, secreții cu miros neplăcut, dureri.

5. Fibrom

Tumorile de tip fibrom la nivelul uterului, cunoscute și ca mioame, leiomioame sau fibromioame, sunt niște noduli rotunzi care cresc treptat, dacă nu sunt tratate la timp. Acestea produc dereglări menstruale serioase, dar se operează ușor, fără consecințe grave, căci sunt de natură benignă.

6. Medicamentele fac bine, dar și rău!

Când ești nevoită să urmezi un tratament, în special cu antidepresive ori antibiotice, ia în calcul și varianta dereglării ciclului menstrual. Unele medicamente pot avea și astfel de efecte secundare, mai ales cele utilizate pentru slăbit și pentru a scăpa de anumite dependențe, precum fumatul sau alcoolul. O eventuală întârziere a menstruației este posibilă și la întreruperea administrării de contraceptive.

7. Oscilațiile de greutate duc la boli grave!

Treci de la o dietă la alta, mănânci prea mult sau prea puțin, vrei să slăbești sau să te îngrași… Alimentația inadecvată stilului de viață poate dăuna grav sănătății. Căci organismul este supus unui efort foarte mare pentru a se adapta din mers la oscilațiile bruște de greutate. În plus, trebuie menținută greutatea normală, dat fiind că și persoanele obeze, și cele subponderale suferă din cauza dereglărilor metabolice, acestea incluzând și întârzierea menstruației.

8. Stresul dă organismul peste cap!

Pe lângă multe alte neplăceri pe care le poate provoca, stresul reușește să scadă secreția de hormoni responsabili cu producerea ovulației. Astfel, ciclul lunar este dereglat și, implicit, menstrele întârzie sau chiar încetează să mai apară. Așa că, dacă treci printr-o perioadă tensionată, nu e de mirare că întârzie menstruația. Dar nici nu trebuie să ignori acest aspect, ci să iei măsuri de urgență.

9. Schimbările bruște afectează organismul!

Fie că trebuie să lucrezi în ture, fie să călătorești dintr-o țară în alta sau dintr-un oraș în altul, schimbarea stilului de viață și a programului obișnuit poate duce la modificări ale stării de sănătate, cel puțin până ce organismul se adaptează.

10. Dacă se apropie menopauza…

…te poți aștepta și la „surprize' de acest gen. După 40 de ani, e foarte posibil ca organismul să înceapă să dea semnale, făcând loc perioadei de tranziție către menopauză. Prin urmare, bucură-te că te apropii de o nouă etapă importantă a vieții de femeie, chiar dacă nu tocmai plăcută.

Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet