Partenerul tău de cuplu te-a înșelat? Cum să abordezi problema, fără să îți pierzi controlul

Știi că te-a înșelat și vrei să îl conftunți. O discuție dificilă pe care nicio femeie nu și-ar dori să o poarte, dar care e sănătos să îndeplinească anumite criterii.

Partenerul tău de cuplu te-a înșelat? Cum să abordezi problema, fără să îți pierzi controlul

Știi clar că te-a înșelat. Nu e o presupunere, nu e gelozie, ai dovezi concrete. Doare îngrozitor, ești dezamăgită și nu îți vine să crezi că a făcut asta. Furia clocotește la cote maxime. Sau parcă ești amorțită emoțional și ești uimită cât de bine gestionezi asemenea situație delicată. La mijloc este un mecanism de protecție numit protector detașat care parcă ți-a oprit emoțiile, tocmai pentru a nu mai simți durerea. Ești hotărâtă să îl confrunți, dar înainte de asta e bine să iei în calcul următoarele lucruri.

Pregătește-te pentru negare

De prea puține ori partenerul este onest și recunoaște că a înșelat. Își dorește să se protejeze de furia ta, îi este rușine, vrea să își salveze imaginea sau se teme că vei încheia relația din care el nicicum nu dorește să iasă, chiar dacă a fost intim cu altcineva. Prin urmare dovezile sunt utile ca să încheiați rapid acest moment al lui „nu este adevărat”.

Discută cu o persoană în care ai încredere

Ai nevoie să te ventilezi înainte, să scoți la iveală toate emoțiile. Sau să te sfătuiești legat de ceea ce îți dorești să faci mai departe. Oricum ar fi, nu trebuie să treci prin asta singură. Dacă nu poți să te îndrepți către familie și prieteni poți oricând alege să începi un demers terapeutic.

Alege-ți cu grijă cuvintele

Mai știi când repetai prezentarea de la birou sau un anumit discurs? Fă la fel și de această dată. Te ajută să ai o linie mai clară și cât de cât bine trasată a comunicării. Sigur, la cald poți devia de la planul inițial, dar e bine să știi ce anume dorești să îi comunici. Nu uita că injuriile sau accesele violente în primul rând îți fac ție rău. Așadar pentru o discuție matură ține-ți în frâu pornirile cu iz războinic.

Gândește-te ce vrei să faci mai departe

Asta înseamnă să pui în balanță calitatea relației voastre, atributele partenerului și să iei decizia dacă vrei să te desparți sau să rămâi în cuplu și să lucrați împreună la repararea relației. Sunt cupluri care pot supraviețui infidelității, ba chiar să devină mai puternice și mai strâns legate. Însă acest proces vă implică pe amândoi, presupune multă transparență, asumare și muncă conștientă.

Alege intimitatea

O astfel de discuție nu se poartă în public, la un restaurant sau la o terasă, ci mai degrabă acasă unde să fiți singuri. Fără copii, fără alți membrii ai familiei în cazul în care locuiți cu părinții tăi sau ai lui. Chiar dacă ți-ai dori să ai aliați, relația înseamnă tu și el, deci nu aduce o prietenă sau pe mama care să te susțină.

Nevoia de sens…

… este firească. Ai nevoie să știi de ce a făcut asta, de ce s-a ajuns în asemenea punct. Unul dintre motive este pentru a descoperi zonele deficitare asupra cărora este necesar să lucrați, dacă doriți să rămâneți în relație. Atenție însă la gaslighting sau aruncarea responsabilității exclusiv pe umerii tăi. Ok, poate nu mai aveați o viață sexuală bună sau nu mai primea atenție, dar asta nu înseamnă că el e absolvit de vină. A ales să înșele, pentru că infidelitatea este o alegere conștientă, chiar dacă uneori primește ca justificare aburii alcoolului.

Citește și:
Alungă negativitatea din viața ta cu obiceiuri simple și deloc costisitoare

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle