Ai auzit despre regulile nescrise ale utilizarii site-urilor de socializare? Expertii ne ajuta sa facem fata celor care abuzeaza de acest mijloc de socializare.
Facebook-ul este modalitatea perfecta de a tine legatura cu gasca din liceu, de a le ura prietenilor ‘La multi ani!’ sau de a posta poze amuzante din vacanta. Trebuie, insa, sa stii cum sa sortezi informatiile pe care le faci publice despre tine si cei apropiati, intrucat acestea pot fi accesate de un public larg.
Lucruri pe care nu ar trebui sa le faci pe Facebook:
Postarea informatiilor sau a pozelor care pot afecta imaginea pe care si-o formeaza cei din jur despre tine trebuie evitata! Nu poti sti niciodata cum unul dintre sefii tai vede pozele de la ultima noapte petrecuta in oras cu fetele…
Si sa fim serioase, nu vrei asta! Asa ca mai bine ai sorta cu atentie ceea ce vrei sa postezi, decat sa mergi pe premisa ca sefii tai nu vor sta sa iti urmareasca pagina.
Critica este, intr-adevar, constructiva. Dar hai sa facem asta intr-un mediu privat, nu in mod public. Ai putea pierde prietenii importante pe aceasta cale. Cuvintele pot rani foarte usor!
Este ceva normal sa te promovezi, dar promovarea excesiva a afacerii tale si bombardarea tuturor prietenilor cu oferte nu iti va aduce niciun castig, ba dimpotriva- poate duce la blocarea contului tau!
Multi oameni se pun intr-o lumina favorabila pe Facebook. Este normal sa vrei sa impartasesti cu ceilalti toate lucrurile bune care ti se intampla, dar asta nu inseamna ca trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa te simti demoralizat cand vezi lucrurile bune de care au parte cei din jur si sa iti formezi ideea ca toti ceilalti au vieti mult mai frumoase decat a ta.
5. Nu cersi atentia celor din jur
Posteaza lucruri pe care vrei sa le impartasesti cu prietenii tai, nu lucruri de pe urma carora vrei sa castigi incurajari, compatimire sau simpatie.
1. Filtreaza informatiile
De foarte multe ori, cand esti in fata calculatorului, uiti ca lucrurile pe care le postezi sunt vazute de foarte multe persoane. Pentru a evita situatiile stanjenitoare, imagineaza-ti ca esti cu o prietena la cafea si ca ii povestesti lucrurile pe care vrei sa le postezi. Daca poti vorbi decshis despre subiectele astea, atunci e in regula sa le postezi. In caz contrar, ar fi bine sa le pastrezi pentru tine.
2. Alege-ti cu grija prietenii
Daca regula asta e valabila in viata, de ce nu ar fi si pe Facebook? Accepta cererile persoanelor pe care le cunosti sau care fac parte din aceleasi cercuri ca si tine.
3. Ai grija cu lauda
Este foarte important sa fii precauta in ceea ce priveste postarile tale. Nu totul se invarte in jurul tau, iar prietenii tai isi pot face o parere gresita despre tine.
4. Ai grija in ceea ce priveste subiectele delicate
Facebook-ul nu este modalitatea potrivita de a da vesti proaste. Daca vrei sa te desparti de cineva sau sa discuti despre starea unei persoane apropiate, indicat este sa gasesti o cale mai delicata si un mediu mai intim pentru a face acest lucru.
Text: Oana Iosif
Foto: Imaxtree
Cum iti faci Facebook Avatar: poză de profil din desene animate