Va trebui să învățăm să trăim cu virusul, spune Raed Arafat

Trebuie să învățăm să trăim cu virusul, pentru că până la primăvară sau în vara viitoare nu vom scăpa de el, spune secretarul de stat Raed Arafat.

Va trebui să învățăm să trăim cu virusul, spune Raed Arafat

Trebuie să învățăm să trăim cu virusul, spune secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, referindu-se la faptul că nu vom scăpa de epidemie în nici un caz până la primăvară sau în vara viitoare. Acesta a acordat un interviu pentru Antena3, unde a vorbit și despre eventualitatea unui vaccin și despre obstacolele în distribuirea acestuia, odată ce va fi gata.

Arafat a menționat că nu se așteaptă la o vaccinare în masă înainte de lunile februarie sau martie, așa încât cel puțin până atunci va trebui să învățăm să trăim cu virusul, urmând cu strictețe regulile de protecție. Asta în condițiile în care va exista un vaccin disponibil, care să înceapă să fie vândut și distribuit la începutul anului 2021. În acest moment cele mai multe variante de vaccin dezvoltate de cercetători împreună cu companiile farmaceutice se află în cea de-a treia fază de testare.

„Este o problemă de logistică foarte serioasă. Va trebui organizare pe plan mondial și bineînțeles (…) cantitățile care vor fi distribuite. România, din fericire, face parte dintr-un mecanism european și va beneficia pe baza unui mecanism de achiziție european. Deci nu suntem singuri în această situație și asta este foarte bine. Ministerul Sănătății știe exact ce se întâmplă din minut în minut și la momentul în care va începe distribuirea vaccinului vom fi contactați și bineînțeles vom primi partea noastră din fiecare tranșă care este împărțită la nivelul Uniunii Europene”, a mai spus Arafat, menționând că până la acel moment va trebui pur și simplu să trăim cu virusul și să ne ferim pe cât posibil să ne infectăm.

„Din punctul de vedere al modului în care va evolua virusul, eu cred că cel puțin până la primăvară sau vara anului viitor nu vom sta liniștiți. Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm. Dacă renunțăm la anumite aspecte din viața noastră temporar, fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieșim cu bine când lucrurile vor reveni la o cvasi-normalitate, adică către primăvară – vară”, a mai declarat șeful DSU.

Citește:
Alexandru Rafila avertizează: avem „maximum 10 zile' până la colapsul sistemului de sănătate

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet