Reiki, terapia echilibrului

Entuziasmata de faptul ca a aparut un nou mod de a te rasfata la spa, Lavinia Gogu a aflat mai multe despre reiki, terapia care iti echilibreaza chakrele.

Reiki, terapia echilibrului

Pe la inceputurile carierei mele jurnalistice aveam o colega care putea sa-mi alunge migrenele in citeva minute cu ajutorul miinilor. Isi freca palmele, imi facea niste miscari in jurul capului si, fara macar sa ma atinga, imi conferea instantaneu o sen­za­tie de echilibru si pace. Dar pentru ca nu parea foarte deschisa sa vorbeasca despre acest subiect, n-am avut niciodata indrazneala sa o intreb cum anume reusea sa-mi ia durerea cu mina. Abia acum, dupa multi ani, cind am avut o experienta similara, mi-am dat seama care era secretul ei. Este vorba despre reiki, o cale de evo­­lutie spirituala folosita ca tehnica de echilibrare e­ner­ge­tica si ca mijloc de te­ra­pie complementara.

In­­te­­­resul fata de aceasta cale spirituala mi-a fost trezit cind am regasit-o in meniul unui spa celebru din Sta­tele Unite, recomandata alaturi de yoga sau acu­punc­tura. Este o practica japoneza veche ale carei prin­cipii sint regasite in mai multe culturi, dar trata­men­tul reiki a fost facut cunoscut lumii mo­derne abia in 1922 de catre calugarul budist Mikao Usui. Principiul de ba­za al vindecarii pleaca de la premisa ca planul nostru fizic si mental trebuie sa fie in armonie cu cel sufletesc.

In timpul terapiei, teoria spune ca practican­tul reiki ca­na­li­zeaza lumina catre centrele energetice (chakre) in­laturind blocajele si ajutind forta universala (energia) sa circule libera prin corp. Desi sint o persoana destul de scep­tica, am sezatia ca aceas­ta teorie are sens, daca luam in considera­re faptul ca orice fiinta pro­duce energie si orice lucru este manipulat de energie. In fond, este evi­dent ca atunci cind sintem fericiti emanam o vibratie pozitiva, in timp ce starile de depresie si confuzie ne reduc ni­velul de energie vitala.

Pornind de la aceste ginduri, m-am intrebat daca in spa-urile autoh­tone se foloseste aceasta terapie alternativa. Am aflat ca centrul Del Mar Medical Spa ofera terapii reiki clientelor sale, asa ca mi-am programat o sedinta pentru a verifica beneficiile acestei practici. „Exista mai multe cai de evolutie spirituala si energetica, precum yoga sau tai chi, insa reiki se distinge de celelalte in special prin faptul ca este si un instrument de terapie. In societatea actuala, stresul mental si emo­tional se acumuleaza deja in forme dureroase pentru corpul nostru. Acestea se pot elimina cu ajutorul reiki si cred ca acesta e motivul principal care a condus la promovarea acestei terapii in spa-uri. Scopul spa-urilor este de a obtine pentru client o stare de bine generala, de relaxare si de energizare, iar Reiki se potriveste natural intr-o astfel de re­te­ta”, imi spune maestrul reiki Gabriel Luca inainte de a incepe te­rapia.

Dupa ce m-am asezat pe un scaun, maestrul si-a frecat palmele si a inceput sa efectueze in jurul meu diver­se gesturi care mi-au oferit o senzatie de caldura si relaxare. Atunci am facut legatura dintre metoda de vindecare a fostei mele colege si reiki. Pina sa se termine sedinta, mai aveam putin si adormeam. „Cel mai adesea, reiki este solicitat pentru eliminarea durerilor din plan fizic si emotional. Iar dupa terapie apare o stare de bine perceputa diferit de la persoana la persoana: cei lipsiti de vitalitate percep o energizare, cei care sint stresati au parte de o portie de relaxare, cei nervosi se linistesc, iar insomniacii simt nevoia sa doarma”, m-a lamurit Gabriel Luca in legatura cu somnolenta mea.

Insa in urma discutiilor avute cu maestrul reiki, am ajuns la concluzia ca practica acestei terapii in spa-uri iti ofera o echilibrare temporara, iar daca problemele sufletesti sint adinci, vei reveni in scurt timp la starea anterioara. De aceea se recomanda practicarea regulata a acestei tehnici atunci cind se doreste o ameliorare a sanatatii si a echilibrului mental, fizic si sufletesc.

„Re­clamam cel mai des problemele de sanatate care au simptome clare, adeseori dureroase. Insa chiar daca pare greu de crezut, dezechilibrele energetice si bolile au intotdeauna o cauza spirituala”, explica Gabriel. Cu alte cuvinte, un abonament pe un an la terapiile reiki nu este solutia tuturor problemelor noastre, pentru ca traiectoria gindurilor noastre are o influenta foarte mare asupra starii noastre ge­nerale. Am pa­rasit centrul Del Mar regretind fiecare secunda pe ca­re am petrecut-o vreodata confectionind scenarii apocaliptice sau meditind la fobia mea pentru gindaci. Pe de alta parte, ma intrebam daca eu as putea avea valente de tamaduitoare, asa incit, cind am ajuns in redactie, primul lucru pe care l-am rostit a fost: „Doare pe cineva capul?!”.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet