O mutație a coronavirusului îl face mult mai transmisibil decât era deja

O nouă mutație a coronavirusului a fost descoperită de cercetători, și pare să facă virusul mult mai transmisibil decât era deja. Cum afectează descoperirea obținerea unui vaccin?

O mutație a coronavirusului îl face mult mai transmisibil decât era deja

O nouă mutație a coronavirusului a fost anunțată de preşedintele Societăţii Internaţionale pentru Boli Infecţioase, Paul Tambyah. Aceasta a fost identificată în Europa, America de Nord şi în părţi din Asia, și caracteristica ei este că face ca virusul să se transmită mult mai uşor.

Tot Paul Tambyah a declarat că noua mutație a coronavirusului ar fi mai puțin letală, dovezile ştiinţifice sugerând că proliferarea ei în anumite părți ale lumii a coincis cu o scădere a ratei mortalității. Mutația poartă numele D614G și se pare că ar fi circulat încă din luna februarie în Europa și America de Nord și de Sud.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că în acest moment nu ar exista dovezi că noua mutație a coronavirusului ar fi condus la îmbolnăviri mai severe, iar președintele Societății de Boli Infecțioase, citat de Reuters, a subliniat faptul că virusurile au tendința de a deveni mai puțin agresive, pe măsură ce suferă mutații.

„Poate că este un lucru bun să avem un virus care este mai infecţios, dar mai puţin mortal. Este în interesul virusului să infecteze cât mai mulţi oameni fără să-i ucidă, pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană şi adăpost”.

Discuția despre această nouă mutație a coronavirusului a început încă de duminică, atunci când directorul departamentului pentru sănătate (funcție echivalentă cu cea a ministrului Sănătății) din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a semnalat mutația D614G în două focare, îndemnând la vigilență.

Și Singapore a semnalat aceeași mutație a coronavirusului, Sebastian Maurer-Stroh, de la Agenţia pentru ştiinţă, tehnologie şi cercetare, declarând că măsurile de izolare au prevenit răspândirea ei la scară largă.

Noor Hisham Abdullah a mai spus și că tulpina D614G detectată în Malaezia este de 10 ori mai infecţioasă decât coronavirusul așa cum îl cunoștea comunitatea științifică, dar și că, mai grav, vaccinurile aflate în prezent în diferite etape de dezvoltare ar putea să nu fie eficiente. Asta în vreme ce alți cercetători afirmă că această mutație a coronavirusului nu îl poate modifica suficient de mult încât să afecteze eficiența vaccinurilor aflate deja în faze avansate de testare și care și-au dovedit, într-o măsură, eficiența.

Citește și:
Ce trebuie cu adevărat să dezinfectezi acasă acum, că știm mai multe despre transmiterea coronavirusului?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet