Ce trebuie să știi despre normele sanitare pentru redeschiderea școlilor

Normele sanitare pentru redeschiderea cu riscuri minime a școlilor au fost transmise, de Ministerul Sănătății, către Ministerul Educației. Iată care sunt principalele măsuri care vizează siguranța elevilor și a personalului din educație.

Ce trebuie să știi despre normele sanitare pentru redeschiderea școlilor

Normele sanitare pentru redeschiderea școlilor au fost deja trimise către Ministerul Educației și Cercetării de Ministerul Sănătății, se arată într-un articol publicat în Libertatea care citează surse guvernamentale.

Conform acestor surse, normele sanitare pentru siguranța educației nu mai presupun distanțarea între bănci, dar impun protecția elevilor cu panouri de plexiglas. Această măsură a fost citată și de site-ul educațieprivată.ro, invocând tot surse guvernamentale.

Normele sanitare nu au fost publicate încă în forma finală, dar documentele care au ajuns în presă presupun cel puțin trei noutăți. Printre ele, aceea că nu mai este obligatorie distanțarea băncilor, iar măsura a fost luată după constatarea că școlile din România nu pot pune în practică o astfel de măsură, pentru că ea ar conduce la probleme legate de numărul de elevi care ar putea să studieze în școli în același timp. De altfel, a explicat pentru Libertatea un oficial, același tip de măsură a fost luată în considerare și în alte țări europene, ca apoi să se renunțe, din aceleași motive, la ea.

După cum declarase deja ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, una dintre normele sanitare principale este aceea că elevii vor purta obligatoriu mască de protecție pe toată durata prezenței lor în școală. Aceeași măsură este valabilă pentru întregul personal din unitățile de învățământ, atât timp cât se află în interiorul școlilor. Masca e obligatorie la interior atât în timpul orelor de curs, cât și în pauze.

De la această măsură vor fi exceptați preșcolarii – copiii de grădiniță nu vor purta astfel de măști. În schimb, purtarea măștii de protecție este obligatorie și în curtea școlii, în condiții de aglomerație.

A treia dintre normele sanitare asupra cărora insistă Ministerul Sănătății impune dotarea tuturor băncilor elevilor cu panouri de plexiglas sau alt material plastic transparent, deși această măsură va fi dificil de implementat în toate școlile din România, cu mai puțin de o lună până la redeschiderea școlilor.

Citește și:
Cum ar funcționa școala în pandemie? Recomandările medicului Virgil Musta

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet