Natura – sursa de ingrediente pentru sanatate si frumusete

S-a demonstrat stiintific: cele mai complete si eficiente ingrediente pentru sanatatea si frumusetea noastra sunt cele naturale. Care sunt vedetele actuale? Ce ne rezerva viitorul? Ramane de vazut.

Natura – sursa de ingrediente pentru sanatate si frumusete

Zincul

Inca din 1965 zinc piritionul a fost (si este) folosit in sampoanele Head & Shoul­ders pentru a elimina cauzele exfolierii excesive a scalpului. „Dar abia acum, dupa zeci de ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acest compus, daca e folosit cu regularitate, poate imbunatati starea de sanatate a pielii, in general, indiferent de circumstante', spune Dianna Kenneally, senior scientist la Procter & Gamble Beauty. „Cerce­tarile recente au demonstrat ca zincul actioneaza pozitiv si foarte eficient asupra microorganismelor care irita pielea si provoaca exfolierea ei.'

Datorita proprietatilor sale calmante, zincul poate fi folosit in ingrijirea si tratarea afectiunilor pielii, pe intregul corp. Spre deosebire de oxidul de zinc, folosit de obicei in cremele cu ecran solar, avind rolul de a bloca patrunderea razelor UV, zinc piritionul actioneaza ca un agent antiinflamator si antibacterian, care accelereaza procesul de vindecare, reduce eczemele, anihileaza actiunea radicalilor liberi si distruge bacteriile care obtureaza porii.

Carbonatul de zinc este un alt ingredient activ derivat din zinc, folosit de obicei in compozitia lotiunilor calmante dupa ras. „Produsele pe baza de zinc au o actiune calmanta si regeneranta la nivelul dermului in gene­ral. Aplicarea topica a zincului stimuleaza pielea sa functioneze la parametrii optimi. Eficienta sa in tratarea acneei este cunoscuta si dovedita cli­nic', spune Dr. Patricia K. Farris, profesor asistent la catedra de dermatologie, Tulane University School of Medicine. „In tratarea eruptiilor acneice, zincul actioneaza la mai multe nivele: cal­meaza glandele sebacee hiperactive, inhiba enzimele care produc sebumul si distruge microorganismele bacteriene si fungice, care favori­zeaza suprainfectarea', explica ea. Si toate acestea fara a usca sau deshidrata tenul. Dar vestea cea mai buna este ca s-a descoperit ca zincul are proprietati an­tiaging remarcabile. S-ar putea sa fie „the next big thing' in domeniul frumusetii', spune Dr. Melanie Grossman, dermatolog, instructor la Columbia University Medical School.

Glicogenarea

Daca cineva ar inventa o versiune dermatologica a celebrei South Beach Diet, aceasta ar trebui sa vizeze in primul rind prevenirea glicogenarii (o reactie biologica, in care excesul de zahar din corp se ataseaza pe fibrele de colagen, reducindu-le elasticitatea, determinind pierderea tonusului tegumentar si ridarea pielii). Vestea proasta e ca, indiferent daca esti o mare mincatoare de dulciuri sau o fanatica a cerealelor integrale, rezultatul e acelasi: prin digestie se produce glucoza, care, atunci cind e in exces, se lipeste pe fibrele de colagen si formeaza glicogenul.

„Desi fenomenul de glicogenare afecteaza in egala masura arterele, ochii sau plaminii, efectul lui este cel mai evident la nivelul pielii, deoarece pielea este cel mai mare organ', explica Dr. David Goldberg, profesor de dermatologie la New York Citys Mount Sinai School of Medicine. „In plus, prin glicogenare se dezactivea­za enzimele antioxidante de la nivelul pielii, lasind-o vul­nerabila in fata agresiunii razelor soarelui si poluarii', adauga Dr. Daniel Maes, „ceea ce determina o actiu­nea dubla de imbatrinire'.

In industria alimentara s-au descoperit citiva aditivi (sulfati) care pot opri acest proces nefericit, mentinind alimentele proas­pe­te. La mijlocul anilor ‘80, biochimistul Anthony Cera­mi, a emis o teorie con­form careia folosind acelasi principiu, cu un singur ingredient bine ales s-ar putea impiedica procesul de imbatrinire la oameni. Cercetarile sale, publicate in The Journal of Organic Chemistry and Science au aratat ca moleculele de ami­noguanidine sau cele de alistin ar avea aceasta proprietate. De vreme ce vegetalele, fructele si cerealele integrale nu pot fi scoase din alimentatie, se pare ca nu exista nici o modalitate sanatoasa de a elimina complet zaharurile din or­ga­nism. In prezent, cer­ce­ta­torii pregatesc un supli­ment oral antiaging, care sa previna glucogenarea. Dar pina atunci, Golberg recomanda suplimentarea dietei cu 1 mg de tiamin pirofosfat (TPP) si vi­tamina B complex.

Apa

Apa este elementul de baza in compozitia unui numar mare de produse cosmetice. „Produsele cosmetice pe baza de apa sint mai stabile, mai usoare si nu obtureaza porii, asemeni celor pe baza de uleiuri sau ceara', explica Dr. Dennis Gross, dermatolog in New York City. Unele companii cosmetice folosesc apa distilata, in care adauga ulterior mineralele care s-au pierdut in procesul de purificare. Altele, precum Evian, Avene si La Roche Possay promoveaza beneficiile cosmetice ale izvoarelor minerale si termale naturale.

Pe masura ce patrunde prin diferitele straturi ale pamintului, apa aduna in compozitia sa minerale precum sulful, cromul, siliciul, in acelasi mod in care amfitrionii isi aduna invitatii la o petrecere. Majoritatea studiilor clinice au demonstrat ca baia zilnica in apa de izvor catifeleaza pielea si amelioreaza afectiunile dermatologice, de la eczeme la arsuri solare (atentie, insa, unele substante din compozitia apelor naturale pot avea un efect iritant). Testele au aratat ca, aplicata topic, apa de izvor este mai hidratanta decit apa distilata, ca apa termala reduce inflamatiile pielii cu 46% (in comparatie cu produsele pe baza de apa distilata care au un procent de reusita de numai 16%) si ca seleniul si zincul din apele minerale asigura penetrarea vitaminelor C si E in membrana celulelor, crescind considerabil eficienta cremelor antioxidante.

In ciuda acestor argumente, beneficiile apei de izvor nepurificate sint inca un subiect de disputa intre dermatologi. In schimb, toti specialistii sint de acord ca apa de la robinet nu are o actiune benefica asupra pielii. „Procesul de purificare presupune o multime de agenti iritanti (cloruri si fluoruri)', explica Dr. Jeannette Graf, dermatolog. „Chiar si apa de cea mai buna calitate, daca e de la robinet, contine urme de rugina si praf, colectate de pe conducte. In functie de regiune, poate contine urme de arsenic sau clor. Cum iese din discutie varianta de a ne muta la Evian-les-Bain, ce altceva putem face? Gross recomanda sa ne clatim fata cu apa minerala dupa ce ne-am „murdarit' cu apa de la robinet.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet