Lucruri care pot cauza infertilitatea la femei

Infertilitatea este un subiect din ce în ce mai răspândit și dureros, numeroase femei confruntându-se cu această problemă gravă.

Lucruri care pot cauza infertilitatea la femei

Printre cauzele cunoscute ale infertilității se numără fumatul, consumul de alcool, vârsta, modalitatea de contracepție utilizată anterior și altele. Există însă, anumite lucruri surprinzătoare ce pot afecta fertilitatea unei femei. Iată câteva lucruri ce pot cauza infertilitatea în rândul femeilor:

Trecutul sexual

Anumite afecțiuni cu transmitere sexuală, precum gonorea sau chlamydia, cauzează Boala Inflamatorie pelvină (BIP), astfel atentând la fertilitate, char și la câțiva ani după ce aceste afecțiuni au fost contractate. De fapt, chlamydia afectează trompele uterine fără a afișa simptome care să indice acest lucru, multe dintre femeile care sunt afectate de această boală descoperind-o doar atunci când întâmpină greutăți la conceperea unui copil. Este important să afli că infecțiile vaginale nu afectează în niciun fel fertilitatea.

Anumite afecțiuni

Există anumite probleme de sănătate care pot împiedica o femeie să devină mamă. Cele mai răspândite cauze sunt sindromul ovarului polichistic, endometrioza și miomul uterin. De asemenea, femeile care suferă de boli autoimune, precum lupus sau artrită reumatoidă, pot întâlni greutăți în a concepe un copil, pentru că organismul ar putea respinge ovulul fertilizat sau ar putea ataca sperma partenerului.

Afecțiunile tiroidei sunt o altă cauză pentru infertilitatea femeilor, deoarece acestea pot dăuna procesului de ovulație și sarcinii.

Antrenamentele fizice în exces

Exercițiile fizice nu ar trebui să lipsească din cotidianul oricărei persoane, însă există și reversul medaliei. Studii de specialitate au demonstrat că antrenamentele fizice în exces pot afecta în mod negativ ovulația. Așadar, femeile care fac sport mai mult de cinci ore pe săptămână riscă să întâmpine dificultăți în a avea copii. Unul din semnele unei eventuale probleme este apariția anumitor schimbări ale ciclului menstrual.

Alăptatul

Ideea că nu poți rămâne însărcinată atunci când alăptezi este, de fapt, un mit. Însă, este adevărat că acest lucru are anumite efecte asupra procesului de ovulație, care pot împiedica conceperea unui alt copil. Așadar, femeile care se apropie de vârsta menopauzei, care alăptează și își mai doresc să aibă copii, ar trebui să discute cu doctorul despre perioada de alăptare potrivită. De fapt, este indicat să aștepți 18 luni după ce ai născut un copil pentru a concepe din nou. Un studiu al Colegiului de medicină din cadrul Universității Cincinnati a demonstrat că femeile care așteaptă mai puțin de 18 luni riscă nașteri premature.

Greutatea

Kilogramele, prea multe sau prea puține, sunt o altă cauză importantă a infertilității în cazul femeilor. Prea multe kilograme, obezitatea reprezintă un adevărat risc pentru funcțiile ovariene, acestea înregistrând o scădere a acestora. De asemenea, femeile care suferă de obezitate au șanse mari de a dezvolta Sindromul Ovarian Polichistic, cea mai răspândită afecțiune hormonală.

De asemenea, lipsa grăsimii corporale poate fi o cauză pentru infertilitate. Acest lucru se întâmplă datorită nivelului scăzut de leptină, hormonul care are grijă de senzația de foame și de sațietate. Lipsa unui nivel optim de leptină contribuie la absența ciclurilor menstruale.

Citește și:
Motivele care te împiedică să ai un abdomen plat

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet