De ce iubirea de sine ne face bine!

Este o diferență mare între iubirea de sine și comportamentul egoist, iar cele două noțiuni nu ar trebui confundate, pentru că pleacă de la premize diferite – iubirea te sine este autentică și vindecătoare, în timp ce egoismul ține exclusiv de interesele personale și are la bază frica.

De ce iubirea de sine ne face bine!

Iubirea de sine presupune să înțelegem natura umană, să acceptăm, să iertăm, să avem compasiune pentru propria persoană, lucruri care ne oferă o deschidere morală mai mare pentru sine, dar și pentru toți cei din jurul nostru. Iubirea de sine este importantă pentru că ne hrănește cu un spirit autentic de empatie, care funcționează ca un bumerang, și are efecte pozitive nu doar asupra stării psihice, cât și fizic.

Iubirea de sine te face să fii mai relaxată

Mulți suntem crescuți cu un spirit critic față de propria persoană, uneori unul extrem, și putem deveni duri și intransigenți. Studiile spun că persoanele perfecționiste înregistrează un nivel mai mic de empatie, iar această incapacitate de a simți iubire față de propria persoană are repercusiuni asupra stării emoționale. Fii mai indulgentă cu tine și nu te învinovăți pentru tot ce se întâmplă în lume.

Empatia te ajută să devii propria ta prietena

Cele care se iubesc pe sine dau dovadă de o anumită forță interioară și calm, care ajută în situații dificile sau în luarea unor decizii; la fel, tind să se respecte mai mult, să se răsfețe și să facă mai des lucrurile care le fac fericite.

Iubirea de sine și compasiunea te fac mai puternică

În timpul perioadelor mai dificile din viață este important să fii bună cu propria persoană și să îți reamintești că este imposibil ca toată lumea să fie de acord cu deciziile tale, stilul tău de viață, nuanța rujului sau a părului, etc. Compasiunea este asemenea unei pârghii, care te poate ajuta să depășești un impas sau să digeri mai bine urmările unui eșec.

Efecte pozitive asupra relațiilor din viața ta

Relațiile dintre oameni sunt dificile, de multe ori! Ei bine, iubirea de sine are un impact major asupra modului în care se desfășoară conexiunile cu persoanele din viața ta, deoarece doar atunci când o să înveți să te iubești, o să încetezi să mai cauți validare și iubire din exterior; dependența fața de iubirea și acceptul celorlalți nu este una benefică, pentru că emoțiile tale sunt gestionate de evenimente/oameni din exterior. În plus, persoanele care se iubesc pe sine reușesc să îi înteleagă mai bine pe cei din jur, nu judecă superficial acțiunile altor persoane și pot construi relații mature și sănătoase.

Compasiunea ajută persoanele cu probleme de imagine

Studiile dezvăluie că persoanele care dau dovadă de compasiune pot trece mai ușor peste problemele cauzate de ideile distorsionate despre propriul corp. În special, femeile care suferă de un nivel de stimă scăzut sau cărora nu le place cum arată și nu se simt bine în propriul corp au nevoie de mai multă iubire de sine vindecătoare. Adică, trebuie să învețe să se iubească și să se accepte, pentru a depăși episoadele de depresie sau tendința de a fi excesiv de critice.

Citește și:
Cum sa iti recastigi increderea in sine

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet