Declarația pe proprie răspundere a fost modificată din nou. Care sunt schimbările?

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că modelul declaraţiei pe proprie răspundere a fost actualizat. Ce prevede aceasta.

Declarația pe proprie răspundere a fost modificată din nou. Care sunt schimbările?

Ordonanța militară 10 a schimbat orele de ieșit din casă pentru persoanele de peste 65 de ani, astfel încât formularul de declarație pe proprie răspundere a fost modificat și el, pentru a corespunde noilor schimbări. Acesta poate fi găsit pe site-ul ȘtiriOficiale.ro. Documentul poate fi completat în format electronic, dar este nevoie de semnătura titularului. Persoanele care vor să părăsească locuinţa pot completa şi de mână această declaraţie pe proprie răspundere pentru a o prezenta poliţiştilor sau militarilor pentru verificări.

Singura modificare adusă formularului este nota de subsol, care precizează că noile intervale în care persoanele vârstnice pot ieși din casă, mai precis 7:00 – 11:00, respectiv 19:00 – 22:00. Noua formă a notei de subsol este următoarea: „Persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani completează doar pentru motivele prevăzute la punctele 1-6 și 9. Deplasarea se face în orice interval orar, pentru motivele prevăzute la pct.1, 3, 6 și 9, respectiv între orele 07.00-11.00 și 19.00-22.00, pentru motivele prevăzute la punctele 2, 4 și 5″. În rest, conținutul declarației a rămas același.

După 15 mai, trecerea de la starea de urgență la stare de alertă va aduce o serie de măsuri de relaxare a restricțiilor de până acum, introduse în contextul pandemiei de coronavirus. Printre acestea, se elimină și obligativitatea completării acestor declarații pe proprie răspundere. Excepție fac zonele carantinate.

„Vor fi toate deplasările în altă zonă, în altă analiză şi, probabil sau aproape sigur, nu vor avea nevoie de acele declaraţii. Noi ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii, în ipoteza în care trendul va fi descendent al cazurilor înregistrate în statistică medicală şi vom fi încă două săptămâni la fel de responsabili. Mai sunt două săptămâni până la această decizie şi ne dorim toţi, din tot sufletul, să nu fie o explozie de cazuri care ar putea să pună în pericol perspectiva optimistă la care ne gândim cu toţii: şi domnul preşedinte, şi Guvernul, şi toţi cetăţenii. Noi avem în analiză şi dorim să nu mai fie declaraţii pe proprie răspundere decât în zonele carantinate”, a declarat la începutul lunii Ministrul de Interne Marcel Vela.

Citește și:
Cum vom circula cu metroul după 15 mai

Foto: Arhiva revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet