Cum avem voie să petrecem de Crăciun și revelion? Precizările lui Raed Arafat

De Crăciun și revelion, statul nu poate impune restricții pentru evenimentele private, dar există anumite recomandări, a declarat Raed Arafat.

Cum avem voie să petrecem de Crăciun și revelion? Precizările lui Raed Arafat

De Crăciun și revelion se mențin aceleași restricții din starea de alertă prelungită pentru încă 30 de zile, însă, deși Guvernul nu a impus măsuri mai stricte, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a făcut câteva precizări și recomandări pentru cei care vor să își petreacă sărbătorile cu rudele și prietenii.

În contextul în care numărul infectărilor zilnice de coronavirus a scăzut în ultima lună, și pe fondul unor zile în care s-au făcut mult mai puține testări decât de obicei, dar numărul celor internați în secțiile de Anestezie Terapie Intensivă a continuat să crească, Arafat a declarat că autoritățile nu pot impune un număr maxim de persoane pentru petrecerile de Crăciun și revelion, ci pot doar să dea recomandări în acest sens.

Astfel, șeful DSU ne recomandă să rămânem în rândul familiei, adică să sărbătorim alături de cei cu care ne vedem zi de zi și alături de care nu practicăm distanțarea fizică sau purtarea măștii de protecție. „Recomandat este ca lumea să rămână în rândul familiei, rudele imediat apropiate”, a declarat Raed Arafat.

„În casa omului nu poți să pui un număr maxim de participanți. Recomandabil este însă ca lumea să rămână în rândul familiei, rudele imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice fel de problemă”, a mai completat acesta, citat de publicația Libertatea.

Specialistul a recomandat și păstrarea regulilor de distanțare, în cazul în care oamenii plănuiesc să își invite și prietenii la petrecerile de Crăciun și revelion, precizând însă că acest lucru e riscant: „e greu în casă, știm foarte bine”.

În schimb, Raed Arafat a spus că se pot organiza mese de Crăciun și revelion în unitățile de cazare a turiștilor, dar acestea trebuie să funcționeze în baza restricțiilor impuse de incidența cazurilor de infectare din localitățile respective.

„La o incidență de sub 1,5 la mie, capacitatea este de 50%. Între 1,5 și 3 la mie, capacitatea este de 30%. Peste 3 la mie, rămân numai cei cazați în hotel.”, a mai precizat Arafat, referindu-se la petrecerile de Crăciun și revelion în restaurantele din hoteluri și pensiuni.

Citește și:
Avertisment: Persoanele cu alergii nu ar trebui să se vaccineze împotriva coronavirusului

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet