Ce presupune scenariul roșu, adoptat de localitățile unde incidența cazurilor de Covid-19 trece de 3 la mie?

Scenariul roșu reprezintă planul de măsuri și restricții care se impun în localitățile în care incidența cazurilor nou diagnosticate de infectare cu coronavirus trece de 3 la mia de locuitori.

Ce presupune scenariul roșu, adoptat de localitățile unde incidența cazurilor de Covid-19 trece de 3 la mie?

Scenariul roșu s-a activat deja în localitățile din România în care incidența cazurilor nou depistate de infectare cu coronavirus a trecut de 3 persoane la mia de locuitori. Bucureștiul a depășit încă de duminică, în mod oficial, acest prag, iar alte două județe, precum Vâlcea și Alba, se află la limită.

Scenariul roșu presupune purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice, fie ele închise sau deschise, indiferent de cât de aglomerate sunt acestea. De asemenea, își încetează activitatea unitățile de alimentație publică precum restaurantele sau cafenelele. Se închid și sălile de jocuri, cinematografele și teatrele.

Înainte de a trece în scenariul roșu, în România teatrele și cinematografele au funcționat, pentru câteva zile doar, la o capacitate redusă – atunci când incidența a depășit 1,5 la mia de locuitori, acestea au funcționat cu săli doar pe jumătate pline.

Prim-ministrul Ludovic Orban a clarificat și ce înseamnă scenariul roșu, în care Bucureștiul ar putea intra efectiv începând cu data de 20 octombrie. „După 3 la mie, se suspendă activitatea în teatre, cinematografe, instituții de cultură, care organizează spectacole în spații închise. De asemenea, se suspendă activitatea în restaurante și cafenele care funcționează în spații închise”, a spus acesta.

Scenariul roșu presupune, însă, și mutarea activității școlilor exclusiv în mediul online. Ministra Educației, Monica Anisie, a făcut declarații despre asta după o întâlnire la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Aceasta a subliniat că, „în conformitate cu ceea ce DSP a transmis ieri, anume că rata incidenței a depășit limita de 3 la mia de locuitori, ar trebui ca în ședința CMBSU de astăzi să se decidă suspendarea temporară a cursurilor pentru 14 zile”.

Ministra Anisie a atras atenția asupra faptului că urmează o săptămână de vacanță pentru elevii din învățământul preșcolar și primar, deja programată în structura anului școlar. Astfel, luni, 19 octombrie, școlile ar rămâne în scenariul 2, după care, de marți, 20 octombrie, vor trece în scenariul roșu. „Săptămâna aceasta, s-ar desfășura cursurile în sistem online. Toate unitățile de învățământ ar putea avea activități didactice suspendate, și la stat, și la privat, dar, repet, această decizie este la Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. În absența hotărârii CMBSU, unitățile de învățământ funcționează ca până acum.”

Citește și:
Medicii de familie vor monitoriza pacienții asimptomatici. Virgil Musta explică cum se va întâmpla asta

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet