Boala venoasă cronică – o problemă de frumusețe?

Fiecare dintre noi ne confruntăm zilnic cu oboseala acumulată de la statul în picioare, statul la calculator sau lipsa antrenamentului fizic. Aceste cauze duc la apariția bolii venoase cronice, tocmai de aceea, trebuie să fim conștiente de simptome și să luăm măsurile necesare pentru a le trata.

Boala venoasă cronică – o problemă de frumusețe?

14Majoritatea dintre noi mergem la un control medical doar atunci când simțim durere și suntem obligate de împrejurări. Deși suntem perfect conștiente de consecințe, alegem să le ignorăm și să sperăm că nu ni se va întâmpla tocmai nouă. De aceea, este important să luăm atitudine și să investigăm în detaliu simptomele, având în vedere că se pot agrava. Picioarele cu varice nu sunt doar o problemă cosmetică, iar dacă îți petreci ziua în picioare, s-ar putea să te afecteze mai mult decât crezi.

Niciuna dintre noi nu ne dorim semne atât de evidente pe picioare, care să ne reamintească faptul că nu am acționat la timpul potrivit pentru a împiedica apariția lor. Ce facem, totuși, atunci când apelăm la primul scenariu și nu ne ocupăm întocmai de rezolvarea problemei? Există o varietate de recomandări în acest sens, printre care se numără schimbarea stilului de viață (activitate fizică, diete speciale, reducerea în greutate), dar și administrarea de tratamente (medicamente) și/sau realizarea unor intervenții chirurgicale ușoare, toate aceste recomandări impunând consultul medical în prealabil.

Boala Venoasă Cronică (BVC) este o problemă în plină ascensiune, de aceea este important să cunoaștem câteva lucruri esențiale despre cauzele ei, simptome, dar și ce putem face pentru a o trata. Afecțiunea devine o problemă serioasă în momentul în care simptomele ne împiedică să ne trăim viața într-un ritm normal. 

Care sunt simptomele bolii venoase cronice?

Boala venoasă cronică nu se referă doar la picioare umflate sau senzația de greutate atunci când pășim. Simptomele sunt considerabil mai numeroase, printre acestea numărându-se durerea, senzația de arsură, crampe nocturne, furnicături, mâncărimi, varice sau colorarea pielii. Boala se manifestă cu mult timp înainte de apariția varicelor, deci este important să o tratezi înainte de a se agrava și de a crea semne foarte evidente la suprafața pielii.

Care este cauza apariției acestor varice?

Ei bine, motivul nu este tocmai bine definit – unele persoane se pot naște cu valve defecte, care pot ceda odată cu trecerea timpului, iar solicitarea sistemului venos din cauza statului prelungit în picioare este, la fel de bine, o cauză serioasă. De asemenea, istoricul familial este o componentă puternică prin care poți afla dacă, la un moment dat, există șanse să te confrunți cu o boală pe care o rudă apropiată a avut-o. Acest lucru se aplică și aici, deci poți pune câteva întrebări în familie pentru a te lămuri dacă este posibilă și această situație.

Ce poți face pentru a trata afecțiunea?

Încearcă să fii cât mai activă în timpul zilei, fie că alegi să faci o plimbare prin parc sau să renunți la mijlocul de transport în comun pentru a parcurge pe jos drumul până acasă. Orice activitate fizică va contribui la circulația sângelui, iar dacă trebuie să stai jos o perioadă mai lungă de timp, mișcă-ți picioarele în măsura în care poți.

Simțim nevoia să repetăm acest lucru, având o importanță atât de mare – în momentul în care observi că picioarele prezintă varice, semn că boala este avansată, tratamentul devine mai dificil, iar vindecarea poate dura o perioadă mai lungă de timp. Pentru ca aceste consecințe să nu te ia prin surprindere, ar trebui să discuți cu medicul tău despre boala venoasă cronică. Odată depistată, vei putea primi tratamentul necesar, prevenind astfel complicațiile.

Foto: Shutterstock

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet