Alaptarea, un ritual esential

Intram pe un teren sensibil si vorbim cu specialistii despre experienta alaptarii, de la educatia dinaintea nasterii, colostru sau importanta laptelui matern, pana la cele mai noi trend-uri printre proaspetele mamici si rolul consilierilor in alaptare.

Alaptarea, un ritual esential

Am intrebat specialistii cum influenteaza un copil decizia mamei de a nu alapta sau de a alapta pentru foarte scurt timp. Psihologul Cristiana Haica ne spune ca acesta este afectat „din punct de vedere al imunitatii si, poate, uneori, psiho-emotional, daca mama este si distanta afectiv fata de copil. Doctorul Ianuc adauga ca „laptele de mama este alimentul ideal pentru copil deoarece ii ofera toti nutrientii pentru o dezvoltare optima, il protejeaza de infectii, ii reduce riscul de a dezvolta obezitate, diabet zaharat, astm bronsic, dermatita atopica. Alaptarea ajuta la dezvoltarea muschilor fetei si a dintilor si pune bazele sanatatii viitorului adult.

Am vizionat, ca sa aflu cat mai multe despre acest subiect, documentarul Indraznesc sa alaptez, realizat de Lion Productions, in regia Irinei Thiery, pe care il poti vedea pe TVR. Am aflat ca exista sanse mari ca multe spitale sa fie utilate pro-alaptare, astfel incat sa nu mai existe piedici pentru alaptarea bebelusului si punerea lui in bratele mamei, imediat dupa nastere. OMS si UNICEF au elaborat un concept numit „Spital, prieten al copilului, care isi propune transformarea unitatilor de maternitate in centre de promovare a alaptarii. Anemona Munteanu, consultant in Sanatate si Nutritie UNICEF, spune, in documentarul Irinei Thiery, ca „sunt 48 de spitale inscrise in initiativa, dintre care 32 sunt certificate, lucru care inseamna ca au trecut examenul de evaluare si corespund tuturor standardelor internationale OMS si UNICEF. Asta nu-i putin lucru!

Sa punctam si un detaliu ignorat de multi, si anume alimentatia mamei care alapteaza. Aceasta trebuie sa contina fructe, legume, cereale, lactate, carne si sa fie la fel de echilibrata ca si in timpul sarcinii. Este foarte important sa te hidratezi, sa ai trei mese principale si o gustare, pentru a remedia necesarul caloric dupa nastere. Alege o cina usoara din punct de vedere caloric si dupa alaptat, cand multe mamici simt nevoia de ceva dulce, tine la indemana gustari corecte si cat mai variate, ca iaurt, biscuiti integrali, fructe, diverse seminte, goji sau, salvarea multora, banalul compot. Ceapa, usturoiul, conopida, varza sau fasolea boabe pot modifica gustul laptelui, asa ca evita-le sau consuma-le moderat. Vegetarienele pot avea nevoie de suplimentarea vitaminei B12, iar cele care nu consuma lactate au nevoie de vitamina D, dar nu trebuie luate dupa ureche, fiind necesar sfatul medicului.

Si somnul este foarte important. Chiar daca oboseala mamei nu influenteaza calitatea laptelui, „stresul poate inhiba secretia de ocitocina (hormonul responsabil de ejectia laptelui din canalele lactifere). Daca ocitocina nu este secretata in cantitate suficienta, copilului nu i se scurge lapte din san si se creeaza falsa impresie ca nu exista lapte in san cand, de fapt, el exista, dar nu este evacuat din alveole. Si daca copilul nu mananca suficient, nu se odihneste suficient, va plange mai mult, ceea ce va stresa mama si mai tare. Reflexul ocitocinic poate fi stimulat de sentimente pozitive: mama se simte bine cu copilul, simte ca il iubeste, are convingerea ca laptele ei este cel mai bun pentru copil. Acesta este motivul pentru care mama ar trebui ajutata, inteleasa si ocrotita, adauga dr. Cristina Ianuc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si foruri internationale de profil recomanda ca alaptarea la san sa fie exclusiva, pana la varsta de sase luni, urmand ca aceasta sa continue pe parcursul diversificarii, chiar pana la varsta de doi ani si mai mult. Desi am capatat o reputatie nu foarte buna in clasamentul european, cu doar 12,6% copii hraniti exclusiv la san in primele sase luni de viata (media europeana este de peste 40%), exista si exceptii, la polul opus: alaptarea prelungita, existand cazuri cand copiii sunt alaptati si la patru ani. Intreband psihologul cum se explica acest lucru, am aflat de la dr. Haica ca, desi din punct de vedere nutritional laptele matern nu mai poate oferi copilului tot ce are nevoie dupa varsta de 1 an, din punct de vedere psiho-emotional „probabil obisnuinta si greutatea fireasca a mamei de a se desprinde de puiul ei justifica aceasta actiune.

Desi in Romania nu se alapteaza suficient de mult, concluzia este din ce in ce mai clara: alaptarea imediat dupa nastere trebuie sa fie prima experienta a pruncului cu mama lui, iar primele sase luni de viata trebuie sustinute exclusiv cu lapte matern. Atata timp cat mama nu are probleme care s-o impiedice sa faca acest lucru, alaptarea la san trebuie sa continue si dupa diversificare. Din fericire, avem in sfarsit consilieri de alaptare care pot indruma tinerele mame si multe unitati de maternitate se vor transforma, incet-incet, in centre de promovare a alaptarii.

Foto: Guliver

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet