7 moduri in care consumul excesiv de sare iti afecteaza sanatatea!

Sarea este un ingredient important in mancare, oferindu-i savoare si un gust mai bine pronuntat, insa consumul excesiv de sare se dovedeste a avea efecte mai putin benefice asupra organismului.

7 moduri in care consumul excesiv de sare iti afecteaza sanatatea!

Sodiul din sare este necesar organismului, fiind implicat in reglementarea functiilor muschilor, a sistemului nervos si a nivelului de apa in organism. O cantitate prea mare de sodium poate, insa, sa cauzeze efecte negative, ce pot avea consecinte grave asupra sanatatii.

1. Tensiunea arteriala ti se va mari

Consumul excesiv de sodiu cauzeaza organismul sa retina apa, lucru ce are drept consecinta un nivel al tensiunii arteriale ridicat. Acest fapt este considerat cel mai grav efect negativ al utilizarii de sare in exces, deoarece amplifica riscul de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral. Un detaliu ce trebuie mentionat este faptul ca tensiunea arteriala marita nu prezinta simptome, astfel doar verificarile periodice pot descoperi schimbarile produse in organism.

Nivelul tensiunii arteriale poate fi tinut sub control si redus cu pana la 25%, daca ne supunem dieta alimentara unor schimbari si reducem consumul de sare, prezent in cantitati insemnate in produsele semipreparate, cele procesate si in mancarea de tip fast-food.

2. Rinichii vor avea de suferit

Datorita cresterii tensiunii arteriale in urma consumului de sare, rinichii tai vor fi supusi consecintelor. Arterele ce duc catre rinichi sunt mai solicitate din cauza excesului de sodiu si nu reusesc sa isi indeplineasca functiile la capacitate maxima. De asemenea, calciul si sodiul ce sunt in plus si nu sunt utilizate de catre organism, sunt eliminate prin urina. Astfel, rinichii trebuie sa functioneze mai mult, lucru ce poate duce la formarea pietrelor la rinichi.

3. Boli cardiovasculare

Riscul de a capata afectiuni cardiovasculare este influentat in mod direct de consumul de sare, conform unui studiu din 2009. Un alt studiu mai recent a revelat faptul ca, in cazul persoanelor ce sufera de diabet, consumul excesiv de sare dubleaza sansele de a suferi de boli cardiovasculare.

4. Abilitatile cognitive iti vor fi afectate

Creierul tau are si el de patimit daca regimul alimentar contine produse cu prea multa sare. O cercetare din 2011 a demonstrat ca un stil de viata pasiv, fara activitati fizice combinat cu un consum ridicat de sare cauzeaza un declin mai pronuntat al capacitatilor cognitive la varsta maturitatii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet