Creatorul de modă francez Manfred Thierry Mugler a murit la vârsta de 73 de ani

De-a lungul unei cariere care a durat șase decenii, îndrăznețul couturier a îmbrăcat nenumărate celebrități, precum Grace Jones, Beyoncé, Lady Gaga sau Céline Dion.

Creatorul de modă francez Manfred Thierry Mugler a murit la vârsta de 73 de ani

Pagina sa personală de Instagram a confirmat decesul său printr-o postare ilustrată cu un pătrat negru și un caption care spune: „Suntem devastați să anunțăm dispariția domnului Manfred Thierry Mugler duminică, 23 ianuarie 2022. Fie ca sufletul lui să se odihnească în pace.” Mugler, o forță care a dominat industria modei în anii 1980, a murit din „cauze naturale', a declarat într-un comunicat agentul său Jean-Baptiste Rougeot pentru AFP.

Mugler s-a născut în Franța la Strasbourg, pe 21 decembrie 1948. În tinerețe s-a concentrat pe pasiunea sa pentru dans și arte. La vârsta de 14 ani, s-a alăturat corpului de balet al Operei Rhin. Mai târziu, în 1971 în jurul vârstei de douăzeci de ani, Mugler a început să creeze haine pentru Karim, realizând deja de atunci look-uri cu umeri largi, structurați, derivați din  moda anilor 1940, pentru care avea să devină celebru în perioada următoare.

În 1973, la vârsta de 26 de ani, Mugler a creat „Café de Paris”, prima sa colecție personală. După ce a fost lansată la scară globală, și-a deschis boutique-ul din Paris. Mugler a atins recunoașterea internațională în anii ’80 și ’90 datorită costumelor sale structurate și a show-urilor sale de modă tematice.

Actrița-model jamaicană Grace Jones a fost una din muzele sale timpurii, iar Mugler a devenit în scurt timp favoritul unui număr mare de celebrități, printre care David Bowie, Tippi Hedren, Diana Ross sau Jerry Hall. La apogeul carierei sale, Mugler a început să se extindă în afara modei pariziene, creând, în 1992, costumele pentru videoclipul muzical al lui George Michael „Too Funky”. De asemenea, a proiectat rochia neagră emblematică pe care Demi Moore a purtat-o ​​în filmul Indecent Proposal din 1993.

Pentru lumea din afara modei, Mugler era cunoscut pentru linia sa de parfumuri, în special pentru parfumurile Angel și Alien, lansate în 1992 și, respectiv, 2005 care au cunoscut un succes fulminant, ce dăinuie și astăzi.

Apoi, în 2003, Mugler și-a anunțat retragerea: „Moda este frumoasă, artă 3-D pe o ființă umană. Dar nu a fost suficient, motiv pentru care am continuat să creez în alte moduri. Pentru mine, nu mai era instrumentul potrivit. Dar parfumurile încă mă interesează”, a spus Mugler la acea vreme.

De asemenea, designer-ul a regizat scurtmetraje și reclame și a conceput costume pentru diverse producții de film și teatru. În 1988, a publicat prima sa carte de fotografie, „Thierry Mugler: Photographer”.

Apoi, în 2019, atunci când a conceput o rochie pentru prietena sa Kim Kardashian West pentru Gala Met din acel an, Mugler a început din nou să creeze modă. Inspirat de Sophia Loren în Boy On A Dolphin și de statul american în care s-a născut Kardashian, Mugler și-a imaginat un „wet couture dress' pentru starul rețelelor sociale.

În anii următori, designer-ul a suferit o serie de accidente care au necesitat operații faciale și și-a reconstruit corpul cu culturism intensiv, meditație și yoga.

Citește și:
Ultimul show al lui Virgil Abloh

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din fashion