Atunci când ai o haină groasă, căciulă pufoasă și un fular, ultima ta grijă este probabil crema cu factor de protecție solară.
Prioritatea este evitarea pe cât posibil a frigului și hidratarea intensă a pielii, și, tocmai de aceea, vremea rece te păcălește în așa fel încât ajungi să crezi că produsele cu SPF sunt destinate exclusiv lunilor de vară! Cât te-ar putea afecta soarele dacă abia ți se vede pielea din hainele imense de blană și fâș? Din păcate însă, potrivit specialiștilor, chiar și cea mai mică expunere la razele solare este importantă atunci când vorbim de întreaga durată a vieții.
Iată motivele pentru care ar trebui să folosești cremă cu protecție solară pe tot parcursul anului:
Șansele să te pricopsești cu o arsură solară în mijlocul iernii sunt foarte slabe, trebuie să recunoaștem. Dar aceste arsuri sunt provocate de radiațiile UVB, iar cu toții știm că sunt mai multe tipuri de radiații solare, nu-i așa? UVA sunt în proporție de 95% din totalul radiațiilor care ajung la noi, în timp ce UVB sunt cele mai cunoscute, deoarece ele cauzează arsurile. UVA sunt la fel de dăunatoare (și in plus cu mult mai multe), de vreme ce penetrează straturile pielii și provoacă îmbătrânirea tenului și o serie întreagă de boli printre care chiar și cancerul.
Cea mai rea parte a razelor UVA? Lumina UVA pătrunde prin ferestrele de sticlă, așa că ești expusă, fie că te afli la sală, în masină sau la mii de metri altitudine într-un avion.
Soluția pentru toate aceste probleme este simplă: folosește un spectru larg de produse cu SPF de cel puțin 30 în fiecare zi. Dacă ești afară pentru mai multe ore consecutiv, ar trebui să reaplici produs pe zonele expuse (mâini, față, gât). Dacă deja te sperie gândul de a mai adăuga încă un produs rutinei tale de îngrijire, poți găsi o cremă hidratantă sau un fond de ten care are și factor de protecție solară!
Sunt sute de produse farmaceutice, creme, tratamente și măști care îți pot face pielea să devină fotosensibilă – sau altfel spus, mult mai predispusă efectelor negative ale soarelui. E foarte important să citești cu atenție prospectul și să acorzi importanță efectelor adverse pe care unele substanțe le provoacă!
Desigur, putem căuta pe internet dacă medicamentele pe care le folosim cauzează fotosensibilitatea pielii, dar cel mai simplu este să introducem crema cu protecție solară în rutina noastră de înfrumusețare.
Zăpada proaspată poate să dubleze expunerea la razele solare, întrucât este o suprafață care reflectă foarte bine lumina. Dar știai că și telefonul sau tableta pot avea același efect, chiar dacă la o scară mult mai mică? Un studiu a arătat ca un iPhone îți mărește expunerea la razele UV cu până la 30%, reflectând lumina pe fața ta în timp ce îl folosești.
Chiar și ochelarii cu lentile speciale tip oglindă au demonstrat că nu protejează atât de bine zona din jurul ochilor și obrajii. Așadar, de fiecare dată când lumina soarelui este reflectată către tine, expunerea ta la razele UV se mărește, deci produsele SPF chiar nu ar trebui să lipsească indiferent de sezon!
Știi senzația de uscăciune a pielii atunci când temperaturile încep să scadă? Consideră asta un semnal pe care corpul tău ți-l transmite pentru a te atenționa că protecția pielii este una scazută, fiind astfel predispusă efectelor negative.
De asemenea, nu trebuie niciodată să încerci produse prea puternice pentru exfoliere. Pielea afectată trebuie hidratată intens pentru a se reface. Se pot folosi produse pentru hidratare puternică în același timp cu cele de protecție solară, sau creme care au și factor SPF.
Dacă ești o adeptă a pârtiilor (sau doar a ciocolatei calde savurată pe un vârf de munte, undeva) ești foarte expusă radiațiilor UV. Se estimează că nivelul de radiație crește cu 4-10% pentru fiecare 1000 m deasupra nivelului mării.
Asigură-te că folosești cremă cu SPF în toate zonele care nu sunt acoperite de echipamentul tău de schi (urechi, buze sau gât), sau cel puțin foloseste un balsam de buze cu factor de protecție solară!
Foto: Arhiva ELLE