Ce este și la ce se folosește o pompă de apă?

Ce este și la ce se folosește o pompă de apă?

Fie că e vorba de un șantier rezultat în urma unei construcții, fie că e vorba doar de o curățare generală a unei curți sau a unei case, o astfel de procedură implică alegerea unor unelte și accesorii greu de imaginat că există, dar care servesc scopuri bine definite și își fac treaba. Printre acestea se numără și pompele de apă. 

Ce este o pompă de apă?

O pompă de apă, cum sunt și cele de la Shop-einstal.ro, este un dispozitiv care extrage apa din surse subterane cu scopul de a o transporta către diverși consumatori, fie aceștia casnici sau industriali. Aceste dispozitive se clasifică după mai multe criterii, principalele fiind principiul de funcționare și locația de amplasare.

După principiul de funcționare acestea se clasează în pompe cu deplasare pozitivă și pompe cu deplasare dinamică. Iar în funcție de locația de amplasare, acestea sunt submersibile și de suprafață

La ce se folosește o pompă de apă?

Am stabilit acum că există diverse tipuri de pompe de apă, care au, bineînțeles, diverse întrebuințări. Principiul de funcționare al pompelor le oferă acestora și scopurile în viitoarele utilizări. 

Spre exemplu, pompele cu deplasare pozitivă oferă o cantitate exactă de apă, acționează la o viteză redusă și sunt folosite pentru lichide cu un nivel crescut de vâscozitate, dar care au un debit redus.  Principalele zone în care se folosesc aceste pompe sunt industria petrolieră, industria chimică, în special pentru vopsele, și în industria alimentară pentru producția de ciocolată sau produse de patiserie. Acestea pot fi, însă, întâlnite și în case, întrucât pot asigura un sistem autonom de alimentare cu apă pentru locuințe, dar și în fermele de animale pentru mașinile de muls. 

Pompele cu deplasare dinamică sunt cel mai des folosite pentru a transporta lichide, având un design simplu și care nu necesită lucrări dese de întreținere. Cele mai cunoscute din această categorie sunt pompele centrifuge, care sunt utilizate pentru transportarea apei reci și limpezi, fără particule sau substanțe chimice impure.  Cele mai întâlnite utilități pentru acest tip de pompă sunt: umplerea piscinelor cu apă, irigarea și diverse alte activități agricole ce necesită apă. 

Locația de amplasare a pompei oferă, de asemenea, scopuri pompelor în viitoarele utilizări. 

Pompele submersibile, spre exemplu, sunt dispozitive ale căror motor poate fi complet scufundat în apă sau doar parțial. Acestea sunt destinate în special fântânilor deschise și puțurilor de foraj, fiind deseori folosite pentru uz casnic. Sunt eficiente datorită presiunii și pot fi un substitut pentru hidrofoare din punctul de vedere al consumului de electricitate. 

Pompele de suprafață, de exemplu, sunt folosite pentru puțurile de mici adâncime, fiind poziționate deasupra acestora. Iar cu cât pompa de apă este amplasată mai departe de puț, cu atât ea trebuie să fie mai puternică pentru a trage apa prin furtun. Cel mai des sunt întâlnite în mediul rural, la case, datorită dimensiunilor mici și eficienței ridicate. 

Acestea sunt doar câteva tipuri de astfel de dispozitive și utilizările lor. Alegerea unui astfel de dispozitiv trebuie făcută pe baza unor criterii care să includă scopul și modul folosirii, precum și câteva cunoștințe despre acest domeniu. Însă toate magazinele care vând astfel de dispozitive au și un set de specialiști care pot îndruma clienții să facă cele mai bune alegeri.  

Sursa foto: Pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial