Artă coreeană la fel de bună ca Kimchi la Art Safari! Interviu cu artistul multi-premiat Byoung-il Sun, în prima sa expoziție în România

Artă coreeană la fel de bună ca Kimchi la Art Safari! Interviu cu artistul multi-premiat Byoung-il Sun, în prima sa expoziție în România

Art Safari și-a deschis din nou porțile și găzduiește în cadrul celei de-a 10 ediții și o expoziție de artă coreeană, care aduce în atenția publicului tânăr o viziune contemporană asupra străvechii culturi coreene, a picturalității alfabetului coreean, dar și a stilului corean de viață. Expoziția „Korean Beauty in Poster Art', organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, este semnată de Byoung-il Sun, profesor și artist grafic multipremiat din Republica Coreea.

Arta afișului exprimă „Koreanismul' și încearcă să explice Coreea de astăzi – a Kpop-ului, aromei kimchi și tehnologiei, prin prisma tradițiilor sale culturale. Expoziția va fi însoțită de ateliere de tipografie și caligrafie, susținute de însuși creatorul afișelor, reputatul artist asiatic Byoung-il Sun.

Elle a stat de vorbă cu artistul și vă prezintă ce puteți vedea la Art Safari și cum să priviți expoziția sa.

  • Arta dvs. este inspirată în mare parte din cultura coreeană, „mixată' cu elemente din natură – animale sau flori. Cum reușiți să faceți cea mai bună combinație între aceste două teme – natura și cultura coreeană – pentru a crea un poster bun?

Istoria Coreei ne arată că acest popor a iubit dintotdeauna foarte mult natura. Coreea are 4 anotimpuri foarte diferite între ele. Atât liniile curbilinii, cât și cele drepte pot fi regăsite adesea în arhitectură și în portul tradițional coreean – Hanbok. Bineînțeles că le includ și în munca mea. Încerc să corelez lucruri aparent nepotrivite, cum ar fi florile și Hangul și să creez astfel o nouă combinație surprinzătoare. Practica aceasta reprezintă o mare bucurie pentru mine. „Coreeanismul' este înrădăcinat în elementele structurale ale operei mele.

  • Ați comparat un poster cu un Kimchi delicios. Care este, în opinia dvs., ingredientul principal care oferă „gustul delicios' artei pe care o creați?

Kimchi este un fel de mâncare care are diverse ingrediente. Modul său de preparare este diferit de la regiune la regiune, dar ce este comun, indiferent de rețetă, este faptul că toate ingredientele se contopesc prin fermentație. Este un proces îndelungat. Este nevoie de timp ca toate ingredientele să ajungă să se armonizeze într-un mod savuros. La fel este și în cazul unui poster bun. Oferă publicului o impresie și o senzație diferită la fiecare întâlnire cu el, ca și cum hârtia, vopseaua și obiectele se îmbină armonios și savuros, în timp. Există un citat într-o poezie coreeană care spune „Frumusețe, înflorești pe măsură ce mă uit mai mult la tine!'

  • Aveți un poster favorit printre creațiile dvs și de ce?

Posterul meu preferat este acesta intitulat . M-am folosit de cărți ca simbol major pentru a transmite cât mai clar mesajul că oamenii se desăvârșesc doar prin educație. Având în vedere că de 28 de ani le predau elevilor, sunt foarte interesat de subiectul educației, de unde și ideea din spatele acestei opere. De aceea am lucrat cu tenacitate la acest poster și, în cele din urmă, l-am terminat după două luni.

Câștigător la categoria Communication Design în 2011 la  Red Dot Design Award în Germany / Câștigător al Aurului în 2015 la New York Graphis Competitions

  • Aveți un poster preferat semnat de alt artist?

Preferatele mele sunt cele semnate de către Peter Bankov. Motivul pentru care îmi plac cel mai mult este că abordarea lui este absolut familiară și liberă în timp ce reușește să transmită propriile mesaje.

  • Prima dvs. expoziție în România, la Art Safari, este structurată în trei capitole. Vă rugăm prezentați-le, pe scurt.

Primul capitol este despre două lumi diferite: „O descoperire a materialelor tradiționale' și „Empatia tradițională în materialele zilnice'. Acest prim capitol este despre descoperirea unor noi semnificații în diverse materiale.

Al doilea capitol redă efortul meu de a face tranzițiile Hangul-Simbol-Sens-Imagine. Măreția Hangul poate fi găsită în picturalitatea ei. Prin urmare, chiar și străinii care nu cunosc bine alfabetul coreean Hangul îl pot citi ca simbol sau îl pot recunoaște ca imagine.

Ultimul capitol al expoziției din Art Safari este axat, mai degrabă, pe accentuarea mesajelor decât a imaginilor. Diferite viziuni au fost încorporate în fiecare afiș pentru a mă asigura că spectatorii se pot concentra asupra poveștilor redate în lucrări. În timp ce mă pregăteam pentru acest capitol, am fost profund preocupat de modul în care ar trebui să fac imaginile pentru a exprima narațiunile conținute în fiecare poster.

  • Care sunt planurile dvs în perioada următoare și unde vom mai putea vedea posterele semnate de Byoung-il Sun?

Cât timp are loc această expoziție la Art Safari în România, eu voi petrece o perioadă la Universitatea MOME, din Ungaria. Voi lucra postere coreene alături de studenții de aici. Mi-ar plăcea să cunosc cât mai mulți oameni în timp ce lucrez la afișele mele. Am o listă foarte lungă de lucruri pe care vreau să le realizez. Scopul meu este să servesc drept punte între Coreea și restul lumii prin promovarea posterelor coreene în lume și invers.

Prezint oamenilor în mod constant operele mele de artă pe contul meu de Facebook. Dar, puteți găsi lucrările mele și în publicații precum Graphis Annual, Communication Art, Print Magazine etc. Aștept cu nerăbdare să-mi continui expozițiile în alte țări europene precum Turcia, Polonia, Belgia, Bulgaria, Moldova etc.

Program și bilete Art Safari – ediția a X-a

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România, are loc în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București) din strada Lipscani, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie.  Ediția aniversară Art Safari aduce o dublă premieră: prima expoziție din țară, dar și din Europa de Est, cu opere extrem de valoroase din colecția muzeului Victoria and Albert, Londra. Aceasta este, de altfel, cea mai valoroasă expoziție aflată acum în România.

În Pavilionul Românesc, sunt expuși trei artiști reprezentând generații și stiluri diferite: Ștefan Popescu (1872-1948) – unul dintre cei mai importanți pictori interbelici, dar și un mare călător-explorator, Lilian Theil – o artistă nonconformistă născută în 1932, care lucrează într-o tehnică textilă proprie compoziții multicolore despre adevăruri universale, dar și Mihai Mureșan – artist original al noii generații a Școlii de la Cluj.

Art Safari poate fi vizitat de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20), în intervalul 12.00-21:00. În fiecare vineri și sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 și 1:00, experiențe de vizitare speciale, ce cuprind ghidaj în expoziție, pe tonuri de muzică live și sunet de prosecco. De asemenea, Art Safari oferă și vizite ghidate tematice de zi, inclusiv în limba engleză și franceză. Biletele pot fi achiziționate pe site-ul Art Safari, dar și la fața locului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial