Soții Trump cer împrumut un Van Gogh, primesc un răspuns cu totul și cu totul de aur

Soții Trump și-au dorit să împrumute o lucrare de Van Gogh de la muzeul newyorkez Guggenheim pentru apartamentul lor privat din Casa Albă. Curatoarea-șefă a muzeului le-a servit, în schimb, o ironie usturătoare.

Soții Trump cer împrumut un Van Gogh, primesc un răspuns cu totul și cu totul de aur

Publicația Washington Post anunță că soții Trump, Donald și Melania, și-au dorit să împrumute o pictură de Van Gogh de la muzeul Guggenheim, numai ca să primească, din partea muzeului, o ironie cu totul și cu totul de aur – o lucrare realizată de Maurizio Cattelan și denumită sugestiv America'.

Se pare că soții Trump și-ar fi dorit foarte tare lucrarea Peisaj cu zăpadă', semnată de maestrul olandez Vincent Van Gogh, pentru a decora unul dintre pereții apartamentului lor privat din interiorul Casei Albe. Lucrarea este o scenă rurală pictată de Van Gogh în vremea în care locuia în Arles, inspirată de scenele din stampele japoneze pe care le colecționa artistul și cu influențe ale peisajelor olandeze clasice.

Fa cunostinta cu povestea lui Vincent van Gogh!

Însă curatoarea Nancy Spector, care a criticat în mai multe rânduri administrația Trump, a avut o idee mai bună. Ea ar fi trimis un email în septembrie anul trecut către Casa Albă, anunțându-i pe soții Trump că muzeul Guggenheim nu le poate împrumuta lucrarea, dar că le oferă o alternativă: o instalație a artistului Maurizio Cattelan realizată în întregime din aur de 18 k, reprezentând o toaletă complet funcțională, care a fost utilizată ca atare de vizitatorii muzeului și care poartă numele America'.

Maurizio Cattelan este cunoscut pentru lucrările sale ironice, iar America' este, poate, cea mai usturătoare dintre aceste ironii. Oferind oricui acces privat, individual, la lucrare, Cattelan a provocat vizitatorii muzeului să interacționeze cu arta într-un fel de neimaginat până acum – și și-a exprimat destul de clar opiniile despre piața americană de artă, dar și despre societatea mai largă. Valoarea lucrării este estimată la 1 milion de dolari.

Emailul lui Nancy Spector către soții Trump a inclus, se pare, și o fotografie a lucrării, alături de textul Ne pare rău că nu putem da curs cererii inițiale, dar sperăm că vă interesează această ofertă specială', care, spunea ea, ar fi un împrumut pe termen lung. Desigur, lucrarea este de mare valoare și oarecum fragilă, dar vă putem oferi toate instrucțiunile necesare pentru instalarea și îngrijirea ei.'

Conform The Washington Post, atât Casa Albă, cât și soții Trump s-au abținut de la declarații pe această temă. Nici muzeul Guggenheim nu a făcut vreo declarație oficială.

Citește și:
Melania Trump: Stilul unei Prime Doamne

Foto: Hepta, Muzeul Solomon R. Guggenheim New York

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people