Iuliana Marciuc, primele declarații despre anularea votului României la Eurovision

Iuliana Marciuc a fost șefa delegației României la Eurovision 2022.

Iuliana Marciuc, primele declarații despre anularea votului României la Eurovision

Ediția cu numărul 66 a concursului Eurovision Song Contest s-a încheiat cu victoria Ucrainei, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”. Podiumul a fost completat de Marea Britanie, cu „SPACE MAN” interpretată de Sam Ryder (466 de puncte) şi de Spania, cu „SloMo”, interpretată de Chanel (459 de puncte).

Faptul că reprezentantul României, WRS, a reușit să readucă România în finala concursului, după 5 ani de absență, și s-a clasat pe locul 18, a fost umbrit de scandalul legat de anularea votului juriului din România de către EBU, dar și a voturilor a alte cinci țări.

Iuliana Marciuc a fost șefa delegației României la Eurovision 2022, cea de a 66-a ediţie a concursului. Aceasta a făcut o serie de declarații cu privire la situația care a surprins pe toată lumea, precizând că speră ca EBU să lămurească întreaga situație.

„Am sunat la București, am cerut să mi se dea și mie punctajul, pentru că până în acel moment nu îl știam și am cerut amănunte cu privire la felul în care a fost organizat juriul în studio. Am aflat că a fost organizat cu toate regulile impuse de EBU, cu prezența unui notar obligatoriu, un notar care să sosească în studio înaintea membrilor juriului. Membrii juriului nu au putut comunica între ei, nu au putut vorbi, a semnat fiecare fișa lui de jurizare, nu au văzut nici la final rezultatul total al juriului. În acest fel, nu știm care este problema acestei jurizări”, a spus ea, în direct, la Știrile TVR.

Iuliana Marciuc a mai declarat că abia în timpul finalei Eurovision de sâmbătă seara, producătorul de televiziune Liana Damian, responsabilă cu juriul, a sesizat neconcordanțe față de procesul verbal trimis cu o zi înainte către EBU și că, practic, rezultatele juriului de specialiști aflat în studioul de la București nu a fost preluat.

„Nu am primit niciun comunicat oficial cu privire la suspiciuni legate de cea de-a doua semifinală, suspiciuni ce sunt prevăzute în acest newsletter primit abia noaptea târziu în timpul procesului de jurizare. Acest mail a fost primit cam la 30 de minute după ce producătoarea noastră a solicitat prin convorbire telefonică cu operatorul de vot Digame amănunte cu privire la această neconcordanță. În acest fel noi am aflat că cele 12 puncte acordate Moldovei au fost acordate de către noi Ucrainei.”, a mai declarat Iuliana Marciuc.

Reprezentanții Televiziunii Române și-au exprimat punctul de vedere prin intermediul unui comunicat de presă.

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, se arată într-un comunicat dat publicității de TVR la scurt timp de la încheierea concursului.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), organizatorul Eurovision, a modificat rezultatul votului dat de juriul românesc, acordând cele 12 puncte Ucrainei.

Decizia de anulare a voturilor din România a venit după ce organizatorul Eurovision a anunțat într-un comunicat emis chiar în noaptea finalei că juriile din șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a detectat „anumite tipare de vot incorecte”.

„Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României. Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, este poziția oficială a reprezentanților Televiziunii Române.

Citește și:
Billboard Music Awards 2022: Imaginile de pe covorul roșu pe care trebuie să le vezi (GALERIE FOTO)

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people