Controversă în familia regală a Danemarcei! Cum justifică Regina Margrethe decizia de a retrage titlurile princiale a patru dintre nepoții săi

Regina Margrethe a Danemarcei a anunțat că retrage titlurile princiale pentru patru dintre nepoții săi.

Controversă în familia regală a Danemarcei! Cum justifică Regina Margrethe decizia de a retrage titlurile princiale a patru dintre nepoții săi

Regina Margrethe a Danemarcei a anunțat că retrage titlurile de Prinț, Prințesă dar și cel de „Alteța Sa” pentru patru dintre nepoții săi: Nikolai, 23 de ani, Felix, 20 de ani, Henrik, 13 ani, și Athena, 10 ani.

Copiii Prințului Joachim, fiul cel mic al Reginei, vor fi cunoscut în schimb cu titlurile de Excelența Sa Contele de Monpezat sau Excelența Sa Contesa de Monpezat începând cu 1 ianuarie 2023. Aceștia își vor păstra locurile în ordinea succesiunii la tron, în prezent, ei fiind pe locul șapte până la al zecelea în linia la tron.

„Este o decizie pe care am luat-o de destul de mult timp și cred că va fi bine pentru ei în viitor. Acesta este motivul”, și-a explicat Regina Margrethe hotărârea care a stârnit nelămuriri și controverse.

Întrebată de jurnaliști dacă această decizie a fost luată „de dragul nepoților ei”, monarhul a răspuns: „Da, desigur”.

Ea a abordat, de asemenea, știrile conform cărora cei patru nepoți ai săi s-au simțit „excluși” și a spus jurnaliștilor: „Ei bine, trebuie să vedeți cum… eu nu am văzut aceste știri, trebuie să recunosc„.

Anunțul oficial făcut de Regina Margrethe a Danemarcei

„Începând de la 1 ianuarie 2023, urmaşii Alteţei Sale Regale Prinţul Joachim vor putea să îşi mai doar folosească titlurile de conte şi contesă de Montpezat, titlurile lor anterioare de prinţ şi prinţesă a Danemarcei devenind caduce.”, a anunţat Casa Regală a Danemarcei printr-un comunicat oficial.

„Prin această decizie, Majestatea Sa Regina doreşte să creeze un cadru în care cei patru nepoţi vor putea să îşi trăiască propriile vieţi într-o manieră mai liberă, fără să fie limitaţi de consideraţiunile şi de îndatoririle speciale pe care le implică o afiliere formală la Casa Regală”, precizează acelaşi comunicat.

„Decizia Reginei este în concordanță cu cele similare luate de alte case regale în ultimii ani”, se mai arată în comunicat. În mod similar, Regele Suediei Carl XVI Gustaf a anunțat în octombrie 2019 că copiii Prințesei Madeleine & Chris O’Neill, precum și Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia nu vor mai fi membri oficiali ai casei regale. Și-au păstrat titlurile de prinț sau de prințesă, dar titlurile au devenit personale și viitorii soți sau copii nu vor avea dreptul la ele.

Cum au reacționat copiii Prințului Joachim la aflarea veștii

Fiul cel mic la Reginei, Prinţul Joachim, în vârstă de 53 de ani, are patru copii cu vârste cuprinse între 10 şi 23 de ani, născuţi din două căsătorii: Nikolai, Felix, Henrik şi Athena.

„Suntem toți foarte triști. Nu este niciodată distractiv să vezi cum copiii tăi sunt tratați atât de injust. S-au trezit într-o situație pe care nu o înțeleg. Am aflat de această decizie cu numai cinci zile înainte de a deveni publică. Cinci zile ca să le spun copiilor mei că de Revelion identitatea le va fi luată”, a declarat Prinţul Joachim pentru cotidianul Ekstra Bladet.

„În luna mai mi s-a prezentat un plan, prin care se susținea că acest lucru se va întâmpla atunci când copiii vor împlini 25 de ani. Athena va împlini doar 11 în ianuarie”, a mai adăugat acesta. „Pot spune că copiii mei sunt supărați. Nu știu unde se situează acum. Ce ar trebui să creadă? De ce trebuie să le fie luată identitatea? De ce trebuie să fie pedepsiți în halul asta?”

Și prințul Nikolai, în vârstă de 23 de ani, s-a declarat trist și șocat de aflarea veștii.

„Toată familia mea și cu mine suntem, desigur, foarte triști. Suntem, așa cum au afirmat și părinții mei, șocați de această decizie și de cât de repede a fost luată de fapt”, a declarat prințul Nikolai, fiul cel mare al prințului Joachim, pentru ziarul danez Extrabladet.

Sunt foarte confuz de ce trebuie să se întâmple așa„, a spus el reporterilor aflați în fața apartamentului din Copenhaga unde locuiește cu iubita lui.

Mama celor doi fii mai mari ai Prinţului Joachim şi-a exprimat deja surprinderea şi s-a declarat „şocată” de decizia suveranei daneze.

„Suntem toți confuzi din cauza acestei decizii. Suntem întristați și șocați Anunţul a venit brusc ca un fulger . Copiii se simt excluşi. Ei nu pot să înţeleagă de ce le-a fost luată identitatea”, a declarat contesa Alexandra de Frederiksborg pentru cotidianul danez B.T.

Citește și:
Noi detalii emoționante despre ultimele ore de viață ale Reginei Elisabeta a II-a

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people