Curs despre designerii cheie din industria modei

Ce anume face ca un designer sa fie relevant? Care este momentul în care se afirma forta unui designer? Este designerul un vizionar care anticipeaza ceea ce urmeaza sa se poarte sau este doar o persoana atentă la nevoile strazii? Redactorul ELLE Ioana Ulmeanu discuta de luni, 16 septembrie, la Fundatia Calea Victoriei, despre designerii care s-au dovedit relevanti de-a lungul timpului.

Curs despre designerii cheie din industria modei

Sunt intrebari la care se poate afla un raspuns daca privim cu atentie ascensiunea unor designeri ale caror nume sunt mentionate oricand cu respect.

In cadrul atelierului va fi evaluat parcursul unor designeri ca Gabrielle Chanel, Christian Dior, Cristobal Balenciaga sau Yves Saint Laurent, se va dezbate contextul social in care ei au ajuns celebri, ideile inovatoare pe care le-au propus si felurile in care acestea au fost receptate de publicul vremii, dar si influenta pe care cei patru au exercitat-o si inca o mai au asupra a generatii intregi de designeri.

Dezbaterea urmareste sa redea felul in care prima lor propunere a fost, in functie de vremea in care au creat, o moda functionala, care raspundea unor nevoi ale consumatoarelor de moda. Creatiile lor iconice vorbesc chiar despre aceasta functionalitate, dar si despre eliberarea femeilor de prejudecati estetice vechi de secole.

In plus, cursul va examina si felul in care designerii si-au pastrat relevanta chiar si in vremurile în care moda a luat-o pe o alta cale, si cine sint cei care le-au continuat munca in vremurile recente (Karl Lagerfeld pentru Chanel; Gianfranco Ferre, John Galliano si Raf Simons pentru Dior; Nicholas Ghesquiere si Alexander Wang pentru Balenciaga si Tom Ford, Stefano Pilati si Hedi Slimane la YSL).

Va urma o analiza a felului in care moda de mare casa a devenit, din raspuns la o cerinta de functionalitate, o modalitate de a fugi de realitatea cotidiana. Designerii care au decis sa se refugieze cautand inspiratie in arta, romantism, cultura medievala sau orice altceva in afara realitatii concrete sunt la fel de influenti astazi precum cei care au cautat raspunsuri imediate la probleme de zi cu zi. Ei sunt cei care au ingaduit femeilor sa viseze, noii romantici care au spart codurile felului in care ne imbracam astazi. Si, chiar daca tinutele propuse de ei sunt vazute uneori drept extravagante sau nepurtabile, ei sunt cei in ale caror creatii se ivesc, de cele mai multe ori, ideile noi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din fashion