Tipul de relație care te distruge emoțional. Ești epuizată psihic și îți dai seama când e prea târziu

O poveste în doi care te poate distruge emoțional. Lovește puternic în stima de sine și ai senzația că nu mai ai resurse pentru nimeni, nici măcar pentru tine.

Tipul de relație care te distruge emoțional. Ești epuizată psihic și îți dai seama când e prea târziu

Relația care are potențialul de a te distruge emoțional este în mod cert una toxică. Iar printre cei mai dificili parteneri se află narcisicii. Sunt atractivi, carismatici, dar și egoiști, dornici să fie în centrul atenției, manipulatori și lipsiți de empatie. Doar ei contează, tu nu, căci ai misiunea de a-i adora și de a le satisface nevoile.

Trebuie să fii foarte atentă să nu-l superi


Dacă partenerul tău are pretenția să te raportezi la el ca la un zeu, e de la sine înțeles că este extrem de sensibil la critică. Poate avea explozii de furie impresionante, astfel încât ajungi să-ți controlezi fiecare cuvânt din teama de a nu-l declanșa. Nemulțumirile tale sunt trecute sub tăcere, chiar dacă sunt cât se poate de reale și pertinente. Te frustrezi și mai mult, iar schimbarea consistentă din partea lui, pe care tu ți-o dorești, nu vine niciodată.

Știe foarte bine să-ți inducă vinovăția

Are centura neagră la manipulare, iar jocul emoțional implică o oarecare victimizare din partea sa. Își dorește să fii disponibilă pentru el oricum și oricând, are nevoie de adulație din partea ta. Ai cea mai mică tendință de a ieși din cuvântul său? Te pedepsește prin răceală emoțională, se lamentează și te acuză că nu îți pasă de el. Dacă a ajuns la denigrare este posibil să fie deja în căutarea unei noi partenere care să nu ceară nimic, ci să-l pună pe el pe piedestal.

Te seacă de energie

Constant trebuie să fii acolo pentru el. Să-i oferi continuu atenție, prețuire, să-i mângâi orgoliul, să-l reasiguri că pentru tine este centrul Universului și cel mai important sau bun din lume. Evident că este epuizant, nu ești un sac fără fund care numai dă. Problema e că nu primești înapoi la nivel autentic. Chiar dacă relația e intensă, palpitantă, îți dă senzația că nu poate fără tine, în realitate nu te încarcă, ci numai îți ia.

Nu te poți baza pe el

În relația voastră prioritatea este una singură: partenerul tău! Dorințele lui, plăcerile lui, nicicum ale tale. Din iubire și vrăjită de el dai totul, însă dacă te afli într-o situație când tu ai nevoie de iubitul tău vei descoperi că îți este imposibil să te bazezi pe el. Nu te ascultă, nu ia în considerare ce contează pentru tine. Mai există și varianta bunului samaritean, care ajută pe toată lumea, e implicat chiar și în opere de caritate. Dar nu din generozitate, ci pentru admirația și laudele primite care succed acest comportament aparent încărcat de bunătate pură. Și pentru că astfel crește și el în ochii săi, doar face gesturi grandioase, nu?

Are un apetit pentru dramă…

… ceea ce face să fie prins în diverse relații tensionate și complicate. Situație în care tu nu poți fi imparțială, ci obligatoriu aliatul său, chiar dacă nu are dreptate. Poate crea conflicte de adâncime cu familia și prietenii tăi, chiar dacă la suprafață pare elegant, diplomat și plin de intenții bune. Ca și cum declanșează o competiție ca să dovedească faptul că tot el este învingătorul și tu renunți la toată lumea pentru el.

Are tendința să te controleze

Evident, imaginea contează mult pentru el. Așa că îl interesează să ai un job bun, situație financiară și socială bună, să fii un fel de achiziție de valoare din moment ce el se consideră neprețuit. Poate să pună o imensă presiune pe umerii tăi pentru performanță. De asemenea, controlul este la el. Puterea de decizie îi aparține numai lui și își extinde influența și asupra unor domenii care sunt ale tale, de exemplu bunurile pe care le ai. Își extinde controlul și asupra finanțelor, copiilor, felului în care petreceți timpul liber, iar totul trebuie să se petreacă după regulile sale.

Citește și:
Sexul de împăcare poate fi o idee foarte proastă. De ce e dăunător pentru tine și pentru relație

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle