Te-a jignit? Cum să îi răspunzi unei persoane care nu te tratează cu respect

Nevoia de respect este cât se poate de legitimă. Iar atunci când cineva se poartă urât cu tine îi poți răspunde într-un mod sănătos, protejându-te adecvat.

Te-a jignit? Cum să îi răspunzi unei persoane care nu te tratează cu respect

Derapajele celorlalți care îți încalcă nevoia de respect nu sunt o noutate sau ceva neobișnuit. Dar nici un comportament pe care să îl tolerezi sau să îl permiți. Indiferent că discutăm despre un părinte, un prieten vechi sau un partener de cuplu, limita este imperios necesar a fi pusă. Chiar și în contextul profesional, unde cel care jignește este un superior. Ce să răspunzi în astfel de situații.

Nu îți permit să îmi vorbești așa

Poate că în aparență sună agresiv, însă nu este nevoie să o transmiți așa. Poți spune mesajul din partea ta sănătoasă, pe un ton ferm, delimitând clar limitele și așteptările tale.

Hai să ne oprim aici

Poate că este nevoie de un time out. O pauză în care să vă calmați și să puteți discuta ulterior cu o mai mică activare emoțională. De asemenea poți întări așteptarea schimbării discursului în unul mai blând și încărcat de considerație după ce vă reuniți când time out-ul s-a încheiat.

Ar fi bine să reformulezi ceea ce ai zis

În felul acesta atragi atenția că replica nu este cea mai fericită sau bine aleasă. Și pui reflectorul nu pe emoție sau comportamentul ce vine ca o consecință a acesteia, ci pe gândul care de fapt le produce pe toate. Inviți la o restructurare cognitivă (a gândurilor) ce în final schimbă și emoția negativă.

Știu că ești supărat, te rog nu te răzbuna pe mine

Poate că a avut o zi proastă, nu a dormit bine, are o stare iritabilă. De cele mai multe ori avem tendința să vărsăm toate resentimentele cauzate de alții chiar pe persoanele apropiate, pe care le iubim. Validezi emoția, arăți că i-o vezi și în același timp pui limita. Nu e vorba de o problemă din exterior? Știu că ești furios/supărat pe mine și chiar dacă simți asta, te rog nu îmi vorbi așa…

Eu mă simt…

Adică să apelezi la comunicarea asertivă, în care să transmiți impactul comportamentului lipsit de respect. Eu mă simt tristă, dezamăgită, frustrată pentru acest comportament jignitor, am nevoie de la tine să fii mai atent cum mi te adresezi și oricât de rău te-am supărat să nu îmi spui vorbe urâte.

Tendința de a intra în lupta pentru putere, de a răspunde cu aceeași monedă este mare. Practic unei agresivități inconștient răspunzi cu o altă agresivitate ceea ce va duce la conflict. Vei spune că tu nu înjuri. Dar sarcasmul, ironia, critica, sunt forme mai fine de agresivitate cu același potențial exploziv ridicat. În final ce îți dorești? Să câștigi? Sau să relaționezi corect, sănătos, iar nevoile tale, inclusiv cea de respect, să fie împlinite? 

Citește și:
De ce o relație de cuplu sănătoasă pare îngrozitor de plictisitoare

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle