Îți este greu să iei decizii în relația ta de cuplu? Modalități să devii mai hotărâtă și asumată

Când trebuie să iei decizii în cuplu, parcă se năruie tot Universul pe umerii tăi. Iată câteva strategii care te pot ajuta.

Îți este greu să iei decizii în relația ta de cuplu? Modalități să devii mai hotărâtă și asumată

Să iei decizii poate fi extrem de dificil. Asta dacă ai un grad mare de perfecționism și mereu cauți cea mai bună variantă, te îndoiești de orice ai alege sau ai gândi în sensul unei decizii. Alteori ai restanțe la capitolul asumare. Cauza ar fi teama de a nu fi rănită, de a nu deveni vulnerabilă, fără protecție, de a nu fi judecată, trasă la răspundere de cei apropiați. Însă lipsa de hotărâre are un puternic impact negativ în cuplu, ducând uneori până la despărțire.

Dă cu banul

Cum să îți lași soarta să fie dictată de o monedă?! Sună scandalos? Metoda aceasta nu are scopul de a plasa responsabilitatea deciziei în exterior, în cazul acesta moneda, ci de a te face conștientă de ceea ce îți dorești cu adevărat. Ai o dilemă și nu știi ce să alegi? Cap este varianta A, pajură este varianta B. Asta după ce ai ajuns la două opțiuni și le-ai tăiat de pe listă pe celelalte. Aruncă moneda în aer, prinde-o între palme și nu te uita la ce a picat. Ce față a monedei ți-ai dori să fie cea câștigătoare? Poate că îți era clar de când moneda se rostogolea în aer.

Exersează luarea de decizii

Și micuță fiind, nu ai învățat să alergi din prima. Ai mers de-a bușilea, apoi susținută, singură, mai cădeai, apoi erai sigură pe pașii tăi, după care ai început să alergi. Cam așa se întâmplă cu luarea de decizii, și recomandarea este să începi cu decizii simple, fără consecințe spectaculoase. Ești la restaurant? Comandă de mâncare rapid, când ai spus ce băutură vrei, nu când se întoarce chelnerul cu paharul peste 10 minute. Hotărăște-te în mai puțin de 1 minut ce film vei viziona seara acasă. Alege-ți hainele dimineața aruncând o privire în dulap, nu seara după ce probezi cinci ținute. Și treptat crește gradul de dificultate. Ajută să îți pui un termen limită pentru luarea deciziei, tocmai pentru a reduce ruminațiile mentale.

Nu mai delega

Sigur, e mai simplu să decidă alții pentru tine, însă niciodată nu vei reuși să hotărăști tu lucruri de vreme ce transferi această sarcină partenerului, familiei sau prietenilor. Credința ta e că nu te descurci cu lucruri simple, de bază, și trebuie să fie mereu cineva care să te împingă de la spate? Fă o listă cu dovezi pro această credință, dacă ai fost făcută să crezi asta ori e adevărat, și cum te-ai putea schimba. Apoi o altă listă cu dovezi contra acestei credințe.

Board games

Joacă-te frecvent cu prietenii, familia sau partenerul de viață. Sunt o mulțime de variante, de la puzzle la scrabble, când ceilalți așteaptă mutarea ta pentru a o face și ei pe a lor. Un antrenament amuzant de luare de decizii care îți va crește toleranța la frustrare și presiune.

Citește și:
Ce se întâmplă la nivel fizic și emoțional când te săruți cu partenerul tău de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle