Întrebări pe care să ți le pui și care îți vor îmbunătăți relația de cuplu

Îți dorești o relație de cuplu mai bună? Nu știi ce să faci tu ca lucrurile să meargă mai bine? E timpul pentru reflecție și câteva întrebări ajutătoare.

Întrebări pe care să ți le pui și care îți vor îmbunătăți relația de cuplu

Nu este deloc rău faptul că ți-ai pus problema astfel și s-au născut diverse întrebări. Nu e un semnal de alarmă, nu înseamnă că despărțirea e iminentă. Ci că nu te aștepți ca partenerul să facă singur toată munca relațională. Îți asumi partea ta de responsabilitate și vrei să crești relația alături de el. Pentru asta e esențial să fii în contact cu tine și cu nevoile tale, să evaluezi ce te hrănește emoțional în cuplul tău.

Ce te motivează?

Ce te face să vrei să mergi mai departe alături de el? Care sunt lucrurile care îți plac, le admiri la partenerul tău? Ce te motivează să faci eforturi pentru relația voastră? La polul opus ce anume te face să te retragi în carapace? Să nu îți mai vină să miști un deget și să te distanțezi de el?

Cine vrei să fii alături de el?

Ești mulțumită de persoana care ai devenit de când ești în relație cu partenerul tău? Sau unde simți că ar mai fi de lucrat astfel încât să ajungi în punctul dorit? Ești susținută, ți se permite să îți dezvolți potențialul la capacitate maximă ori parcă ți-a tăiat aripile? Ce anume ți-ar plăcea să facă ori să înceteze la nivel de comportament? Ce poți face tu în direcția evoluției tale personale în raport cu partenerul? Ce anume poți să îi ceri concret?

De ce are nevoie fetița mică din tine?

Da, în interiorul tău e o fetiță, un copil, care tânjește după iubire, siguranță, protecție, atenție, să se simtă importantă, prețuită, respectată etc. Câte din toate acestea le primești în relație? Ce ți-ar plăcea să ofere el suplimentar? 

Cum ți-ai dori să vorbească el despre tine?

Să ne imaginăm că ești o gâză mică aflată pe umărul lui atunci când stă de vorbă cu un prieten. Ce ți-ai dori ca partenerul să spună despre tine? Cum să te laude? Apoi, ce poți face tu concret astfel încât laudele să aibă o bază reală?

Privește în urmă

Alt exercițiu de imaginație te implică pe tine la 80 de ani, stând pe o canapea, cu un ceai bun în mână, și privind în urmă la viața ta de cuplu. Ce ți-ai dori să vezi? Cum să se desfășoare existența ta în doi? Ce ți-ar plăcea acum, într-un viitor apropiat, mediu și îndepărtat? Discută despre asta cu partenerul tău.

Ce ai vrea să încerci nou

Plictiseală, obișnuință, rutină, spune-i cum vrei. E firesc ca la un moment dat să se insinueze în cuplul vostru. Cum ai putea adăuga sare și piper? Ce exeperințe noi te încântă și le-ai putea avea alături de partenerul tău? Să săriți cu parașuta? Să vă dați cu parapanta? Să plecați prin lume câteva luni sabatice?

Care sunt limitele flexibilității tale

Flexibilitatea este diferită de la persoană la persoană. Nu există rețete sau reguli generale, ci cele pe care le creezi tu cu partenerul și care sunt ok pentru voi. Așadar pe ce teme ești dispusă să faci compromisuri cu care să te simți confortabil? Ce discuții evitați și le puteți aborda acum? Legat de ce ești disusă să negociezi?

Citește și:
Negativismul îți afectează relația de cuplu? Ce poți face tu singură sau în doi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle