Intalniri extreme

E primavara, iara. Catelusii zburda, iepurasii zburda, fluturasii zburda. Oamenii... la fel ca fluturasii, iepurasii si catelusii. Doar ca la noi zburdatul e ceva mai complicat.

Intalniri extreme

Este dovedit statistic faptul ca exista 3 perioade clare, in fiecare an, cind avem o tendinta irezistibila de a ne gasi pe cite cineva cu care sa… zburdam: inceputul va­cantelor de vara, sarbatorile de iarna si pri­mavara. Daca primele doua situatii apar mai degraba ca un rezultat al diverselor re­gle­mentari si determinari economico-sociale (suna asa de plictisitor ca-ti piere tot cheful), pen­tru a treia varianta e de vina doar natura.

Problema este ca, daca natura e cea care preia controlul, riscam ca noi sa nu mai controlam nimic. Iar asta e teribil de pla­cut si… periculos in acelasi timp. Gradul de pericol depinde de ceea ce iti doresti tu. Daca tot ce vrei este o perioada de relaxare sentimentala, de confort si bu­nas­tare tipice fluturasilor, atunci nici o proble­ma. Daca, insa, ceea ce-ti doresti este o le­gatura stabila – care sa dureze si-n va­canta de vara – atunci trebuie sa deschizi bine ochii. Mai ales acum, cind esti cel mai putin dis­pusa spre analize logice.

Vestea buna in toata povestea asta este ca, exact la in­ce­putul unei relatii, oamenii transmit cele mai multe semnale care pot sa dea o idee des­pre cum se va desfasura ulterior acea po­veste de dragoste. Este o perioada de ta­tonari, in care fiecare incearca sa afle ce vrea celalalt de la el, in care fiecare in­cear­ca sa-si cunoasca partenerul si in care fie­care face mici greseli si stingacii care pot spu­ne foarte multe despre el insusi.

Atentie la excese

Oricit ar parea de anost, cuvintul de or­di­ne este „moderatie in toate“. Mai ales vaj­nicii masculi sint predispusi, la inceputul unei relatii, la tot felul de excese: zgircitul va chel­tui cu nemiluita, habotnicul se va dovedi un li­bertin absolut, neglijentul va fi de o meticu­lo­zitate fara egal s.a.m.d. Odata ce perso­na­jul cu pricina se va simti pe teren sigur, toa­te aceste manifestari extreme vor disparea pe rind si el va deveni cel adevarat. Iar tu, Ilea­na Cosinzeana indragostita, iti vei aminti me­reu de clipele frumoase de la inceput si vei spera mereu ca e doar un moment dificil, iar miine broscoiul cel urit din fata ta se va transforma la loc in Fat-Frumos.

Citeste foar­te atenta afirmatia urmatoare: NU se va mai transforma! Lucrurile sint foarte simple, pentru ca tot ce pare prea frumos ca sa fie adevarat, asa si este: prea frumos ca sa fie adevarat. Ori de cite ori simti ca ceva e prea mult – el e prea ama­bil, prea darnic, prea… – ar trebui de fapt sa te gindesti ca lucrurile stau exact pe dos. De obicei oamenii isi cunosc de­fec­­te­le, sau macar stiu ce li se reproseaza de catre ceilalti, iar exagerarile nu sint nimic alt­ce­va decit incercari de a masca aceste lu­cruri. Din fericire, nu e deloc complicat sa vezi adevarata fata a lucrurilor. In princi­piu trebuie sa fii atenta la trei lucruri: banii, sentimentele si identitatea.

Banii

Traim intr-o tara cu obiceiuri arhaice si aici inca exista simpatica traditie ca el sa pla­teas­ca. Oricit ne-ar fi intrat in singe economia de piata, oricit ar fi viata de grea, aceste lucruri func­tioneaza in continuare, iar regula se apli­ca si in cazuri in care el si ea sint simpli co­­le­gi sau prieteni sau parteneri de afaceri, deci cu atit mai mult atunci cind e vorba de o relatie sentimentala. Platitul nemteste e valabil in Germania – daca e valabil si acolo – iar o romanca n-o sa se simta victi­ma unei atitudini sexiste daca iubitul ei ii va pla­ti o prajitura la cofetarie sau o croaziera de lux pe Mediterana. Daca el invoca mo­ti­ve precum „e bine sa fie lucrurile clare“ sau „si cele mai frumoase prietenii sint stricate de bani“, are dreptate, dar e zgircit.

Acelasi defect insa, dupa cum spuneam mai inainte, poate avea si o alta infatisare. Chiar daca el cheltuie ca si cum ar fi var bun cu Bill Gates, Aristotel Onassis si Seicul din Dubai in acelasi timp, e foarte usor sa-l vezi pe micutul Harpagon ghemuit intr-un colt, daca el exista. Fii atenta la bacsisuri! Pentru un serviciu nor­mal un supliment de 10% este ceva cuve­nit. Poate ca, in euforia iubirii, el poate sa creas­ca pentru motive de genul „viata e fru­moasa si merita si chelnerul (taximetristul, re­ceptionera, frizerul etc.) sa se bucure de ea“. Daca, insa, bacsisul incepe sa atinga zo­ne astronomice – mai ales in conditiile in care fata de masa era un pic murdara, min­ca­rea un pic cam rece si ginul un pic cam apos – e mult mai probabil ca a simtit ca-l ob­servi decit ca intr-adevar n-are ce face cu ba­nii. Despre cealalta extrema, in care el ro­tunjeste la 5 lei o consumatie de 400 lei, nici nu mai are rost sa vorbim: l-ai prins.

Fii atenta la felul cum alege! Citeva iesiri im­preuna sint suficiente ca sa vezi daca la res­taurant alege meniurile cele mai „renta­bi­le“, daca in magazin se uita intii la pret si dupa aceea la calitatea produsului, daca lo­cul favorit de shopping e IDM si daca in­cearca mereu sa-si demonstreze „calitatile de negociator“ certindu-se pentru fiecare leut si argumentind la modul „mai bine-ti iei san­dalele astea la toamna, ca o sa fie mult mai ieftine“. Ar mai fi ceva: el poate sa nu fie zgircit, ci sa­rac, pur si simplu. Daca mai si recunoaste acest lucru deschis, atunci, intr-un fel, e chiar de admirat: putini barbati au atit curaj. Ra­mi­ne ca tu sa hotarasti care dintre cele do­ua calitati ocupa o pozitie mai inalta in sca­ra ta de valori: onestitatea sau capacitatea de a face bani.

Sentimentele

„Baietii nu vor decit un singur lucru de la fe­te…“ Chestia asta probabil ca ai auzit-o pen­tru prima oara pe la 14 ani, de la mama ta. Intre timp lucrurile nu s-au prea schimbat. Daca ceea ce cauti poarta numele de iubire vesnica si de nezdruncinat, va tre­bui sa elimini tare multi pretendenti. Asta nu inseamna ca, daca vi se intimpla sa va in­til­niti cu replica autohtona a Claudiei Schiffer, el trebuie sa se uite tinta in ochii tai si sa-ti spuna ca picioarele tale sint mult mai lungi, ochii tai mult mai albastri si parul tau mult mai blond. Poate ca tu ti-ai dori un astfel de discurs, dar n-ai face decit sa te procopsesti cu un mincinos sadea (e adevarat, unul care minte tare frumos…).

Nu exista bar­bat caruia sa nu-i placa sa se uite la o fe­me­ie frumoasa, dupa cum nu exista femeie care sa nu se tulbure brusc daca se intilneste pe plaja cu Brad Pitt (sau Kevin Costner sau Leonardo DiCaprio sau Bruce Willis sau cine-o fi idealul tau de frumusete mascu­lina). Pe de alta parte, asta nu-i da dreptul ca atunci cind vreo Pamela Anderson isi flutura margelele prin fata lui, el sa devina brusc un fel de Saint Bernard caruia nu-i mai incape limba-n gura si sa-nceapa sa urle la luna.

Daca te trezesti dintr-o data ca vorbesti singura sau ca el a disparut in mijlocul petrecerii si apare peste doua zile… lasa-l sa fie (pe) liber, ca-i mai bine pentru amindoi. Ce e interesant in cazul barbatilor – si la fel de periculos pentru cuplul vostru – este ca nu neaparat o blonda provoaca astfel de reactii. Rolul lui Sharon Stone poate fi luat de cineva cu numele de SL 600 sau Michael Jordan sau doar „una mica cu amicii“. In oricare din cazuri risti ca tu sa pierzi competitia. Si daca e cit de cit onorabil sa fii infrinta de formele Laetitiei Casta, te vei simti chiar penibil cind vei constata ca nu poti cistiga lupta cu picioarele lui Gheorghe Hagi.

Identitatea

Minciuna suprema a barbatilor si ceea ce compromite definitiv orice sansa de relatie stabila este cosmetizarea identitatii. Toate lucrurile de care am vorbit pina acum se pot concentra intr-o mare si uluitoare prefacatorie in care el sa se prezinte drept cu totul altcineva. Sigur ca este un semn de imaturitate, dar problema e ca poti sa-l intilnesti la orice virsta a preopinentului, de la 10 la 100 de ani. Barbatii risca sa fie mai cocheti decit fe­me­ile in ceea ce priveste virsta. Aproape in­va­riabil un pusti va incerca sa para un tip ma­tur si copt, iar un tinar pensionar se va crede june-prim.

Acelasi lucru se intimpla si in ceea ce priveste succesul in viata. Masculul se de­fi­neste ca fiind acea specie care, pentru ca n-are pene ca paunul (doar ca papaga­lul, uneori), imprumta masini, haine, scule elec­tro­nice si chiar cheile de la vila amici­lor, numai ca sa para altceva decit este, ce­va mai apropiat de visele sale decit mizera reali­tate. Cu cit mai multe si mai grave sint ne­realizarile sale (materiale sau sentimen­tale), cu atit mai gros risca sa fie stratul de vop­sea de pe gardul care ascunde leopardul. La urma urmelor, poti sa spui ca, oricum, astea sint lucruri care nu te intereseaza si mai degraba te induioseaza dorinta lui de a-ti fi pe plac decit sa te enerveze.

Nu asta e problema. Problema e ca, mai devreme sau mai tirziu, ii vei descoperi adevarata fata, iar pe el il va deranja atit de tare acest lucru, incit te va uri vesnic. Cea mai buna solutie este sa te intilnesti cit mai repede si cu cit mai multi dintre amicii lui. Nici un barbat nu rezista tentatiei de a face o gluma cu care sa-l siciie pe cel aflat in plin efort de cucerire si uite-asa, la un pic-nic in grup, poti sa afli mai multe despre el decit ti-ai fi dorit.

Si mai exista un avantaj al acestei strategii. De obicei, atunci cind un barbat adopta o imagine de export, el se inspira din imediata vecinatate. Este o perso­na­litate si o identitate de imprumut pe care, la fel ca masina sau smoking-ul, este pro­babil sa o fi luat de la un prieten. Cu­noas­te-i amicii si risti ca, in sfirsit, sa-l cunosti pe cel de care erai indragostita de fapt.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle