Aceste greșeli financiare au în spate intenții bune, dar transmit mesaje false despre tine și valorile tale.
Începutul de relație este frumos, romantic, iar fiecare dintre parteneri își are partea de responsabilitate, regulă care se aplică și mai departe pe măsură ce lucrurile evoluează. Și este perioada când sunteți mai atenți ca oricând la ceea ce ziceți, ce faceți, cum vă prezentați. E un filtru util pe de-o parte, dar pe de alta poate transmite mesaje false și poate construi o imagine înșelătoare care nu este deloc în acord cu realitatea. Ca atare pot apărea diferite greșeli, inclusiv greșeli financiare care destabilizează.
Te-ai simțit confortabil să verifici cu partenerul ce își dorește de la tine, cum vede el o relație de cuplu, viitorul, aveai nevoie de clarificările acestea poate chiar din perioada de curtare. De ce nu te simți confortabil să discuți cu el și cum procedați cu plata ieșirilor în oraș, a plecărilor în vacanțe sau la final de săptămână? Să vorbești onest despre capacitatea ta financiară, despre ce poți duce sau nu financiar, unde este granița pentru tine. Mai ales dacă există o diferență semnificativă de buget, ori câștigați similar dar tu ai mai multe responsabilități financiare decât el, de exemplu o rată la casă pe care partenerul nu este nevoit să o plătească.
A clarifica maniera în care vă raportați fiecare la bani, care este conduita voastră financiară, cum anume vreți să trăiți, ce stil de viață să aveți. Inclusiv ce ați învățat despre bani din familiile voastre de origine și ulterior pe măsură ce ați crescut și v-ați dezvoltat ca adulți. Și să îți spui onest punctul tău de vedere, fără a împrumuta perspectiva lui doar pentru a evita o discuție incomodă ori o negociere, pentru a face impresie bună, a-i arăta cât sunteți de compatibili.
Da, vrei să îl impresionezi, și urmează un lanț de expuneri care nu se potrivesc real cu standardul tău de viață. Alegi doar locuri foarte scumpe în care să mergeți, ori vrei ca ieșirile voastre să fie foarte dese doar în astfel de locuri, fie că vorbim despre restaurante ori hoteluri pe care le alegi pentru escapade în afara orașului. Îți investești economiile, fondul de siguranță, aproape tot salariul în haine ori în contribuția ta la ieșirile respective, ceea ce funcționează acum prin acest efort și dezechilibru financiar, dar nu poți susține asta pe termen lung.
Vrei să arăți că te valorizezi foarte mult, că nu te mulțumești cu puțin, iar ideea de a plăti tu o notă la cafenea pare de neconceput, deși în realitate nu ești de acord cu asta. Cum se poate simți partenerul? Folosit. Altă extremă este aceea prin care nu vrei să transmiți mesajul de femeie materialistă și insiști ca de fiecare dată să îți plătești partea oriunde mergeți, chiar să forțezi asta, iar partenerului să îi fie dificil să îți facă o surpriză, ori să se simtă emasculat. Mai mult, poți achita tu integral mai multe note de plată și fără să îți dai seama să întreții dinamica cu un partener dependent, care nu caută să contribuie corect într-o relație, așa cum este noțiunea voastră negociată de corect, ci vrea o mămică care să aibă grijă de el și să-l întrețină.
… ar putea să îi ridice mari semne de întrebare unui bărbat echilibrat și să reprezinte un semnal de alarmă. Când vrei să fii spontană și asta presupune dezechilibru financiar, când povestești amuzată cum ai cheltuit și ultimul ban din cont pentru ceva menit să te pună în lumina reflectoarelor, dar nu o face într-un sens pozitiv. Vrei să transmiți relaxare, lejeritate, dar transmiți lipsă de control, incapacitatea de a evalua.
Foto: PR