7 semne care arată ca iubirea, dar în realitate sunt abuzuri emoționale

Stereotipurile care arată o relație abuzivă sunt multiple. Printre ele se numără faptul că femeia poate avea un ochi vânăt, poate trăi nefericită alături de mai mulți copii sau chiar poate avea vânătăi și cicatrici care îi acoperă corpul.

7 semne care arată ca iubirea, dar în realitate sunt abuzuri emoționale

Ar trebui să te gândești la faptul că una din 3 femei și unul din 4 bărbați vor fi la un moment dat în viață într-o relație abuzivă. Iată 7 dintre semnele cele mai subtile, dar mai puțin severe ale abuzului emoțional, care la prima vedere pot arăta ca iubirea:

1. Lucrurile se întâmplă surprinzător de repede

Se presupune că dragostea la prima vedere este cea ideală, nu-i așa? Dar de cele mai multe ori, așa începe o relație abuzivă. Este instant vrăjit de tine, e posibil ca prima întâlnire să fi durat tot weekend-ul. Intensitatea cu care se întâmplă lucrurile se desfășoară într-un ritm alert și dintr-o dată te trezești că vă petreceți tot timpul împreună. E ca și cum vă știți de o viață întreagă, chiar dacă v-ați întâlnit doar câteva săptămâni.

Dacă lucrurile încep să se miște mult prea repede, ar fi cazul să te îngrijorezi. Nu te lăsa dusă de val, o relație abuzivă poate trece de la ceva extraordinar la ceva groaznic mai repede decât ai crede. Dacă partenerul deja îți declară iubire veșnică înainte să vă cunoașteți mai bine, pune o barieră și încearcă să încetinești lucrurile.

2. Vrea să știe totul despre tine

Este minunat să fii iubită pentru ceea ce ești. În realitate, nu este niciun sentiment mai frumos în lume. Dacă observi că partenerul tău vrea să-ți audă toate poveștile, nu obosește niciodată să te asculte ore întregi, mai ales dacă îi spui până și cele mai intime detalii, ar trebui să te îngrijorezi. Iar pentru că îi poți spune orice și pare că nimic nu-l înspăimântă, încrederea ta în el crește și te simți foarte apropiată față de el.

Ai trebui să ai grijă pentru că un agresor își va aminti tot ceea ce i-ai spus, ba mai mult, va folosi asta împotriva ta. Poate folosi tot ceea ce îi spui ca o amenințare la adresa ta. Nu este greșit dacă lași unele lucruri nespuse, ba chiar va face lucrurile mai palpitante.

3. Te sună și îți trimite mesaje constant

Te trezești cu mesaje de Bună dimineața!' înainte ca măcar să deschizi ochii, te sună în timpul pauzei de cafea sau de prânz și întotdeauna îți răspunde la mesaje. Este minunat să fii în permanentă legătură cu cineva, însă până când devine ciudat și sufocant. Dacă se ajunge la mesaje de tipul: De ce nu m-ai sunat înapoi?' „Unde ești?' și' Nu mă poți ignora în felul acesta', ar trebui să îți pui un semn de întrebare. Dacă partenerul vrea să-ți știe toate mișcările, este un semnal de alarmă că este gelos și posesiv, două lucruri care nu se regăsesc într-o relație sănătoasă.

4. Vrea să fie cu tine tot timpul

Un partener abuziv nu se va sătura niciodată să stea cu tine, cel puțin la început. Nu vrea să-ți petreci timpul cu prietenele tale sau să stai singură să te uiți toată seara la seriale pe Netflix și să bei vin. Nu poate fi atât de ciudat, mai ales că îți spune cât de mult te iubește și are nevoie de tine.

Dar atunci când nu-ți respectă limitele, sau chiar mai rău, nu are pe nimeni în viața lui decât pe tine, poate fi un semn alarmant. Într-o relație sănătoasă, ambii parteneri ar trebui să facă lucruri pentru ei înșuși. Nu ar trebui să-ți pierzi identitatea într-o relație și mai mult decât atât, nu vrei să te trezești abuzată emoțional.

5. Îți spune că nimeni nu te va iubi atât de mult ca el

La început, poate suna ca o frumoasă declarație de dragoste, dar de fapt este o marcă a unui abuz. Sensul ascuns al acestui lucru poate fi „ești norocoasă să mă ai în viața ta' și „nimeni nu te tratează așa cum te tratez eu.' Îți impune faptul că nu vei găsi pe nimeni mai potrivit decât el și că nimeni nu te va iubi așa cum te iubește el.

6. Te urmărește 24/7

Un partener abuziv va vrea mereu să știe exact unde te afli atunci când nu ești împreună cu el. Va face acest lucru sub pretextul că doar se îngrijorează pentru tine și vrea să se asigure că ești în regulă. Fii atentă dacă a pornit pe telefonul tău opțiunea prin care poate vedea locația ta, astfel că te va urmări mereu. Nicio persoană care se află într-o relație fericită și bazată pe încredere nu îl va urmări pe partener, mai ales folosind tehnologia.

7. Întotdeauna îi pare rău și are nevoie de o nouă șansă

Un partener abuziv nu va vrea niciodată să rupă legătura. Va veni mereu la tine și va fi mereu dispus să-ți ofere o a doua șansă sau te implora să i-o dai chiar tu. Își va cere scuze, îți va aduce flori sau îți va spune un discurs emoționant despre cât de mult își dorește ca lucrurile să meargă și de aceea va continua să lupte pentru tine, fără să conteze cât de îngrozitor te-ai purtat cu el.

Partenerii abuzivi știu exact ce să-ți spună pentru a te avea înapoi. Dacă atunci când termini de vorbit cu el, te simți confuză și vinovată, atunci poți fi sigură că ești într-o relație abuzivă.

Nu uita, dacă unul dintre aceste scenarii prezentate îți sunt cunoscute, ar trebui să vorbești despre asta cu cineva din familie, un prieten sau, de ce nu, cu un medic.

Citește și:
5 semne că ești cu adevărat îndrăgostită, potrivit psihologilor

Text: Iulia Brăslașu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Trending news
Psychologies
Mai multe din lifestyle