Studiu: Medicamentul pentru diabet care poate scădea riscul de deces în cazul femeilor infectate cu Covid-19

Conform unui studiu publicat săptămâna trecută și citat de Reuters, există un medicament pentru diabet care poate scădea riscul de deces în cazul femeilor infectate cu Covid-19.

Studiu: Medicamentul pentru diabet care poate scădea riscul de deces în cazul femeilor infectate cu Covid-19

Femeile care fac tratament cu metformină, o substanţă des administrată bolnavilor de diabet, pot avea un risc mai mic de a deceda după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus, arată studiul citat de Reuters.

Studiul a fost realizat în Statele Unite pe un eșantion de 6.200 de adulţi cu diabet sau obezitate, infectaţi cu noul coronavirus. Concluzia studiului a fost că, în rândul femeilor, cele care făceau tratament cu metformină, rata de deces a fost mai redusă.

După ajustarea altor factori de risc, autorii studiului spun că şansele de deces în cazul celor care au luat acest tratament pentru cel puţin 90 de zile înainte de a se îmbolnăvi de Covid-19, şansele de deces au scăzut cu 21 până la 24%.

Datele au fost observate, însă, doar la femei. Medicamentul nu a părut să aibă niciun efect în cazul bărbaţilor.

„Metformina scade, de asemenea, nivelurile de TNF-alfa, o proteină care pare să înrăutăţească starea celor bolnavi de Covid-19”, a explicat pentru Reuters coautorul studiului, Carolyn Bramante de la Universitatea din Minnesota.

„Studiile au sugerat că metformina poate reduce nivelul TNF-alfa într-o măsură mai mare la femei decât la bărbaţi”, a adăugat ea. „Faptul că am văzut beneficiile doar la femei şi faptul că metformina scade TNF-alfa la şoarecii de sex feminin, ar putea sugera că efectele metforminei asupra proteinei TNF-alfa sunt motivul pentru care acest tratament ajută în cazul femeilor bolnave de Covid-19„, a declarat Bramante.

Este însă nevoie de realizarea unor studii clinice aprofundate, pentru a putea confirma teoriile prezentate de acest studiu observaţional.

În urmă cu doi ani un alt studiu arăt că metformina ajută la distrugerea celulelor canceroase. Timp de 3 ani, cercetătorii Colegiul Medical Sidney Kimmel, din cadrul Universității Thomas Jefferson au încercat să explice o reacție surprinzătoare observată la unii bolnavi de cancer. Pacienții diagnosticați cu cancer și diabet, care se tratau cu metformină, aveau o rată mai mare de vindecare față de cei care nu sufereau de diabet. Explicația este că metformina, prescrisă diabeticilor, afectează celulele canceroase și le reduce abilitatea de a produce energie. Acest efect a fost observat în cazul tumorilor canceroase la gât și la cap.

Citește și:
Studiu: de ce rămân fără miros persoanele infectate cu noul coronavirus

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet