Medicul Tudor Ciuhodaru explică dacă este bine sau nu să consumăm pastile cu iod

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat dacă este bine sau nu să consumăm pastile cu iod în contextul unei amenințări nucleare.

Medicul Tudor Ciuhodaru explică dacă este bine sau nu să consumăm pastile cu iod

Tudor Ciuhodaru, unul dintre cei mai respectați medici de la noi, a explicat pentru români dacă este bine sau nu să consumăm pastile cu iod. În contextul în care stocurile de pastile cu iod s-au epuizat în farmacii, iar românii stau la cozi uriașe pentru a cumpăra astfel de medicamente, specialistul a lămurit situația.

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre consumul de pastile cu iod

Războiul din Ucraina și amenințarea bombardamentelor i-au îngrijorat pe români. În acest context, tot mai multe persoane au făcut cozi la farmaciile din toate orașele pentru a cumpăra pastile cu iod, despre care se crede că previn intrarea substanțelor radioactive în organism. Tudor Ciuhodaru a explicat dacă este bine sau nu ca oamenii să cumpere iod în această situație.

„Extrem de important, apropo de iodura de potasiu, nu previne intrarea substanțelor radioactive în organism, adică nu previne acea contaminare internă. Efectele ei sunt valabile doar pentru iodul radioactiv și nu pentru alți izotopi radioactivi. Când vorbim despre arme nucleare, bombe sau rachete, sunt peste 300 de izotopi radioactivi eliminați în acel moment. Ea poate antagoniza iodul radioactiv și de aceea se utilizează în anumite situații, dar dacă vorbim despre suplimente alimentare, tot felul de minuni care se comercializează în aceste zile, nu reprezintă decât o mare țeapă la un click distanță, care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere medical”, a declarat Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

De asemenea, acesta a clarificat și câteva aspecte referitoare la atacurile nucleare. Ciuhodaru a explicat că într-o astfel de situație. Potrivit acestuia, nivelul de radiații, imediat după atacul nuclear este maximală în prima oră, scade cu cam 10% în primele 7 ore și în 72 de ore ajunge undeva la un 1%. 

„Două lucruri importante pentru toată lumea în cazul unui atac nuclear: este important să nu fiți la nivelul solului acolo unde este unda de șoc, deci adăpostiți-vă sub nivelul solului. Iar dacă vorbim despre radiații, să știți că nivelul de radiații, imediat după atacul nuclear este maximală în prima oră, scade cu cam 10% în primele 7 ore și în 72 de ore ajunge undeva la un 1%. Așa că, rămâneți acolo la adăpost, în subsol, cel puțin 72 de ore. Trebuie să reținem foarte clar ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Putem folosi o schemă pe care să o reținem cu ușurință: S.R.I – subsol, rămâneți acolo și informaț-vă! Să știți că simpla adăpostire într-o clădire, cât mai adânc în această clădire, reduce expunerea la radiații cu 40%, iar simpla eliminare a hainelor atunci când intrăm în acel adăpost, poate reduce nivelul de contaminare până la 90%”, a mai spus medicul.

Antibiotice Iași va mări producția de comprimate

Autoritățile din România au cerut ca producția de pastile cu iod să crească semnificativ. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Antibiotice Iași va fabrica, începând de marți, o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Autoritățile au estimat un necesar pentru țara noastră de 30 de milioane de pastile.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, spune Alexandru Rafila.

Citește și:
Mesajul Papei Francisc despre războiul din Ucraina: „seamănă moarte, distrugere și nenorocire'

FOTO: Arhivă ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet