David-Luca luptă cu o maladie care i-a ”topit” mușchii și i-a furat bucuria de a merge. Copilul de cinci ani are nevoie de 12.000 de lei lunar pentru a învinge hipotonia care-l chinuie

David-Luca luptă cu o maladie care i-a ”topit” mușchii și i-a furat bucuria de a merge. Copilul de cinci ani are nevoie de 12.000 de lei lunar pentru a învinge hipotonia care-l chinuie

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro.

text de: Cristian Burcioiu

O maladie extrem de gravă, pe care medicii i-au depistat-o la doar câteva zile de la naștere i-a răpit lui David-Luca, din București, bucuria de a merge. După mai bine de cinci ani de chin, de suferințe, răstimp în care a făcut cu eroism mii de ore de terapii și masaje, copilașul a reușit să pășească, dar puțin și nesigur, pe picioarele sale. E insă doar o mică victorie într-un război teribil. Pentru a învinge în lupta cu hipotonia severă care i s-a cuibărit în trup pe când era bebeluș și  i-a 'topit' mușchii – mai ales pe cei ai picioarelor -, băiatul trebuie să facă tot felul de proceduri pe termen lung. Asta înseamnă o cheltuială uriașă, extrem de greu suportat pentru părinții lui, costuri care ridică la peste 12.000 de lei lunar. 

Bebelușului i s-au cuibărit în trup trei boli cumplite

Născut într-un spital din capitala Angliei, oraș în care părinții săi – Roxana-Florentina (39 de ani) și Emil Adrian (40 de ani) locuiau la acea vreme -, David-Luca a devenit pacient din primele sale zile de viață. Specialiștii britanici l-au diagnosticat mai întâi cu hipotonie severă (o maladie care i-a afectat toți mușchii, mai ales pe cei ai picioarelor) și mai apoi, în lunile care au urmat, cu hipotiroidism secundar (o disfuncție a glandei tiroide) și cromozom 14 congenital (o eroare genetică în structura ADN-ului). O lovitură cruntă pentru bieții oameni care au fost aruncați în cel mai negru coșmar al lor. Pentru David-Luca au urmat luni cruciale, în care fiecare răsărit de soare era un pariu câștigat cu viața, în care medicii englezi au făcut tot ce e omenește posibil pentru ca bebelușul să-și miște măcar mânuțele.

Hrănit artificial până la zece luni

Atât de dramatice au fost acele prime luni de viață ale copilașului, atât de agresivă a fost boala care i-a mușcat din trup, din toți mușchii, încât a fost nevoie ca, până la zece luni, băiețelul să fie hrănit artificial. Un tub naso-gastric a fost singura modalitate prin care copilașul a putut să primească mâncarea și lichidele necesare supraviețuirii. Toate aceste chinuri au început pentru David-Luca în cea de-a 13-a zi de viață, când micuțul a fost inclus într-un program personalizat de tratament.

'Chiar de când s-a născut am primit un prim verdict groaznic. Acela că micuțul nostru David-Luca are hipotonie severă…Că musculatura îi este grav afectată…Băiețelul nostru a intrat în tratament din a 13-a zi de viață. Timp de zece luni, a fost hrănit artificial, prin tub naso-gastric…În lunile care au urmat, specialiștii au continuat să ne dea vești din ce în ce mai dure…Extrem de greu de suportat pentru orice părinte…Hipotiroidism secundar și cromozom 14 congenital, afecțiuni care veneau peste un copilaș deja chinuit de o boală care-l țintuia în pat', ne-a povestit Roxana-Florentina Dorojan, mama lui David-Luca.

La capătul a cinci ani plini de speranță, copilul a câștigat o luptă

De atunci, au trecut cinci ani plin de speranță în care, zi și noapte, părinții lui David-Luca – au visat la clipa în care fiul lor – aflat în programul de susținere a Fundației Ringier România -, va putea să facă măcar câțiva pași. Băiețelul este foarte aproape să biruiască în fața cumplitei boli care i-a furat copilăria și bucuria de a merge. A câștigat o bătălie din teribilul război cu destinul care i s-a arătat nedrept încă de când a venit pe această lume. Acum, micuțul poate să meargă. Face câțiva pași susținut de mamă sau de tată și, când când oboseala își face loc, se așază în triciclul lui special. Dar pentru asta a luptat cu toată ființa lui. A făcut mii de ore de proceduri care să-l ajute să meargă! Și acesta nu este decât o parte a lutei care trebuie să continue.

Băiatul învață să meargă și cu un roboțel

'Nu există zi de la Dumnezeu în care copilașul nostru să nu aibă oră de tratament, de proceduri. David al nostru face kineto, învață să meargă cu ajutorul un roboțel (n.r. lokomat) care îi inițiază pașii. A participat și la programul nirvana – un proiector cu senzori care ajută copilul să participe activ la mers…Mecanoterapia, procedura balance-suite, logopedia, terapia ocupațională, masajele, și hidroterapia nu lipsesc din programul lui…Toate aceste eforturi supraomenești, chinuitoare pentru un copilaș, pentru ca el să poată să meargă singur într-o zi…Și viața ne-a răsplătit! David a început să meargă! Chiar dacă susținut și puțin…Dar e ceva, e un semn că suntem pe drumul cel bun. Că se se poate vindeca!', a mai spus mama lui David-Luca.  

'Nu putem să oprim aceste tratamente salvatoare! Avem nevoie de sprijinul omenilor!'

Însă, pentru a putea continua, pentru a putea spera la vindecare, David-Luca are nevoie de ajutorul semenilor. Cei peste 12.000 de lei lunar, atât cât costă toate procedurile medicale, dar și cazarea și transportul în orașele unde copilul face naveta pentru a fi tratat (n.r. București, Cluj, Oradea, Timișoara) sunt o sumă care este din ce in ce mai greu e suportat pentru părinții lui care fac eforturi  financiare uriașe.

'Doar pentru lokomat plătim 200 de lei o jumătate de oră, iar pentru nirvana 100 de lei, 15 minute. Fac apel la toți aceia care ne pot fi alături se ne ajute să-i redăm lui David bucuria de a merge și copilăria! Pentru că semnele sunt extrem de bune! David a început să meargă pe picioarele lui, dar susținut și nu foarte mult. Nu putem să oprim acum aceste tratamente salvatoare! De aceea, avem nevoie de sprijinul omenilor cu suflet și al fundațiilor', este apelul mamei lui David-Luca către toți oamenii cu suflet.

Lictații, donații și strângeri de fonduri pentru David-Luca

În încercarea de a strânge lunar acești bani, mama copilașului a înființat Asociația 'Hypotonic Rescue' prin care David-Luca a primit ajutor. Au fost organizate licitații, vânzări și cumpărări de bunuri, diverse evenimente caritabile, donații și campanii de redirecționare a impozitului pe profit, miar banii au intrat în conturile băiatului bolnav care acum descoperă bucuria de a merge.

 Cei care doresc să îl ajute pe David-Luca o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «DAVID-LUCA».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health