Guvernul va distribui măști gratuite românilor

Peste 1,1 milioane de români din categoriile defavorizate vor primi gratuit din partea Guvernului măști de protecție.

Guvernul va distribui măști gratuite românilor

Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice închise odată cu instaurarea stării de alertă. Însă, un număr mare de români nu își permite achiziționarea uneia. În acest context, Guvernul va distribui măști gratuite persoanelor defavorizate din România. Decizia a fost luată ieri, în urma unei ședințe, în care Parlamentul a hotărât adoptarea acestei ordonanțe, ca amendament la Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă.

„Hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă ne-a complicat existența Parlamentul pentru că distribuirea de măști către persoanele vulnerabile trebuia făcută în baza unui parteneriat între Ministerul Muncii și Poștă, dar, în baza hotărârii a fost mandatat Guvernul prin Ministerul Sănătății”, a declarat Ludovic Orban.

Astfel că, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția autorităților măștile de protecție. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că vor fi alocate 150 de milioane de lei pentru achiziționarea măștilor și că aproximativ 1,1 milioane de români vor putea beneficia de aceastea în mod gratuit.

„Ministerul Muncii să se uite cu mare atenție să nu omitem vreo categorie”, a afirmat Orban, în ședința de Guvern. Tot el a adăugat și că această măsură trebuie implementă cât mai repede. „Trebuie operaționalizată cu viteză maximă”, a concluzionat premierul.

În ceea ce privește modul în care se va desfășura această procedură, autoritățile explică faptul că, administrațiile locale vor oferi Ministerului Sănătății datele referitoare la necesarul de măști, iar apoi, Direcțiile de Sănătate Publică le vor distribui gratuit către persoanele din categoriile defavorizate.

Cei care nu poartă mască în spațiile publice închise, riscă o amendă cuprinsă între 500 si 2500 de lei. Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a explicat că sancțiunea poate varia în funcție de comportamentul cetățenilor. Acesta a spus că agenții vor fi cei care vor stabili suma. „El ce face ca să stabilească? Se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaşte fapta. Când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Coarnă.

Citește și:
Anunțul oficial al autorităților: unde și în ce condiții sunt obligatorii masca și măsurarea temperaturii

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet