Coronavirus depistat în sperma celor infectați. Se transmite virusul pe cale sexuală?

Sperma celor infectați poate conține coronavirus, arată studiile. Înseamnă asta că virusul se poate transmite și prin contact sexual?

Coronavirus depistat în sperma celor infectați. Se transmite virusul pe cale sexuală?

Sperma celor care suferă de Covid-19 poate conține virusul, cel puțin în unele cazuri, a arătat un studiu realizat de cercetătorii chinezi care au testat lichidul seminal al mai multor pacienți. Asta ar însemna, spun oamenii de știință, că există șanse ca virusul să se transmită și pe cale sexuală.

Studiul a fost realizat de medicii de la spitalul municipal din Shanghai, și a fost testată sperma prelevată de la 38 de bărbați spitalizați care suferă de Covid-19. Pentru 6 dintre aceștia, adică 16% din eșantionul studiat, sperma a testat pozitiv pentru virusul Sars-CoV-2.

În acest moment, studiul este prea mic pentru a trage concluzia că sperma celor infectați poate funcționa ca un agent de transmitere a virusului, dar este nevoie de mai multe studii pentru ca medicii să se asigure că virusul se transmite sau nu și pe cale sexuală.

Echipa de medici, care a publicat rezultatele cercetării în Journal of the American Medical Association, a arătat că „este nevoie de studii suplimentare ca să avem informații detaliate despre cum se multiplică, cât supraviețuiește și în ce concentrație se găsește virusul în sperma celor infectați.”

De asemenea, aceștia au notat că „Dacă se va dovedi că Sars-CoV-2 se transmite sexual, aceasta ar fi o parte critică în ceea ce privește prevenția, mai ales luând în considerare faptul că Sars-CoV-2 a fost detectat în sperma pacienților convalescenți.”

Pe de altă parte, un alt studiu mic, efectuat tot în China în februarie și martie pe un eșantion de 12 pacienți, a arătat că în cazul nici unuia dintre ei sperma nu conținea virusul.

Allan Pacey, profesor la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, a declarat pentru The Guardian că prezența virusului în sperma celor infectați nu arată că virusul este și activ sau capabil să infecteze mai departe. Tot el a subliniat că și alte virusuri, precum Ebola și Zika, au fost găsite în sperma celor infectați.

Asta în vreme ce Sheena Lewis, profesoară de medicina reproducerii la Queens University Belfast, a spus că, deși studiul este foarte mic, e clar că „nu cunoaștem efectele pe termen lung ale virusului asupra capacității reproductive a bărbaților.”

Citește și:
Dr. Adrian Marinescu despre starea pacienților tratați cu plasmă: „Unul dintre ei are o evoluție favorabilă, a fost extubat'

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet