Am baga mana in foc ca nu exista cineva care sa nu se fi confruntat cu agasanta senzatie de balonare, crampe abdominale sau indigestie! E timpul sa invatam cateva regulile pe care trebuie sa le respectam ca sa prevenim aceste probleme atat de sacaitoare.
La inceput de an, in loc de diete de detoxifiere drastice si regimuri de slabire draconice, am decis ca e timpul sa invatam 10 reguli simple care ne garanteaza o permanenta stare de bine. Respecta si tu acesti pasi pentru o mai buna functionare a sistemului digestiv si vei vedea rezultatele: te vei simti mai supla pe zi ce trece.
1. Creste consumul de fibre.
Rrecomandate deopotriva de medici si nutritionisti, fibrele trebuie sa se regaseasca in alimentatia ta de zi cu zi (multe dintre studiile recente arata ca o dieta bazata pe fibre poate preveni diabetul, bolile cardiace, hemoroizii, cancerul colorectal etc). Ce sa pui pe lista de cumparaturi? Fructele, legumele, cerealele integrale si oleaginoasele crude, asa cum sunt migdalele, cajuul sau nucile macadamia.
2. Bea apa din plin.
Daca ar fi un singur lucru pe care ar trebui sa il faci pentru a te bucura de o stare de bine, o piele perfect hidratata, un abdomen plat si luni de zile fara migrene… ai tine cont de el? Ei bine, cei doi litri de apa pe zi iti vor garanta toate cele de mai sus. In plus, consumul de apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la o buna absorbtie a mineralelor, vitaminelor si nutrientilor din alimentele pe care le consumi.
3. Evita alimentele care provoaca balonare: dulciuri, fainoase, bauturi acidulate.
Chiar si unele dintre cele mai populare legume (cartofii, broccoli, varza, fasolea sau conopida) pot fi responsabile pentru aceste neplaceri asa ca trebuie sa observi cum reactioneaza corpul tau atunci cand le mananci si sa reduci dupa caz consumul lor.
Dacă nu ai probleme de balonare, poți face o conopida pane!
4. Mesteca bine mancarea.
Stim, uneori suntem atat de presati de timp ca masa devine o activitate contracronometru: mancam in picioare sau in fata calculatorului, rontaim intre mese etc. Nimic mai gresit! Masticatia este primul proces al digestiei: cu cat procesul de masticatie este mai lung, cu atat corpul nostru genereaza mai multa saliva si implicit mai multe enzime – acestea ajuta la o mai buna absorbtie a vitaminelor si mineralelor.
5. Nu manca mai mult decat ai nevoie.
Felul intai, felul doi, desert, ba chiar si cateva aperitive: da, am fost invatati sa mancam prea mult la o singura masa. Si chiar si acum cand nu avem timp sa gatim toate aceste mese suplinim totul cu mici gustari (nesanatoase!) pe parcursul zilei. O masa prea copioasa obliga stomacul sa produca din ce in ce mai mult acid pentru a ajuta la procesarea si digestia mancarii, ceea ce conduce negresit la dureri abdominale si indigestie. Solutia? Comanda-ti doar un fel de mancare si savureaza-l inghititura cu inghititura: vei fi surprinsa cat de repede te vei satura!
6. Nu mai amana: fa sport!
La fel ca in cazul apei, si sportul trebuie sa faca parte din rutina ta zilnica. Si asta nu inseamna ca trebuie sa pierzi doua-trei ore pe banda de alergat zi de zi: o plimbare lunga prin parc, cateva ture cu bicicleta in weekend si o ora de patinat nu doar ca te vor face sa te simti mult mai bine dar te vor ajuta sa te bucuri si de un sistem digestiv perfect functional. Marturie stau studiile realizate de cercetatorii americani: ei au aratat ca exista o legatura clara intre obezitate, lipsa de exercitiu fizic, durerile stomacale si sindromul colonului iritabil.
7. Fara stresul de toate zilele.
Stim, e greu sa controlam emotiile negative atunci cand suntem coplesiti de sarcini care mai de care mai presante. Insa stresul nu numai ca dauneaza starii noastre emotionale dar are si un efect negativ asupra digestiei. Si asta pentru ca atunci cand suntem stresati circulatia sagvina de la nivelul abdomenului scade, la fel si productia de enzime iar procesul de digestie incetineste. Rezultatele? Cred ca le-ai ghicit: crampe, balonare si constipatie.
8. Nu fa exces la capitolul medicamente contra aciditatii.
Uneori acidul care ajuta la digestia mancarii poate sa produca reflux si sa cauzeze arsuri. Administrate in exces insa, medicamentele care neutralizeaza acidul afecteaza functiile sistemului digestiv si lasa stomacul vulnerabil la diferite infectii bacteriene.
9. Bea ceaiuri cat de des poti.
Da, stim deja ca ceaiul verde este plin de antioxidanti si aduce multiple beneficii organismului. Insa nu subestima nici puterea ceaiurilor sa le spunem populare, asa cum este cazul ceaiului de musetel. Acesta se foloseste atat preventiv, pentru calmarea sistemului digestiv, cat si in cazurile de indigestie.
10. Vechiul truc cu bicarbonat de sodiu.
Iata o reteta pe care o stim de cand lumea si care da rezultate mai ales daca te confrunti cu aciditate: amesteca o lingurita cu bicarbonat de sodiu intr-un pahar de apa si bea aceasta solutie – ea ajuta la neutralizarea acizilor gastrici mai eficient ca orice medicament antiacid.
Foto: blonde woman with cup of hot coffee or tea from Shutterstock